Europski tjedan mobilnosti, 16. do 22. rujna 2014. - "Naše ulice, naš izbor!"

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna s ciljem podizanja svijesti javnosti o poboljšanju kvalitete života stanovnika europskih gradova, potrebi primjene akcija za smanjenje zagađenja u urbanim sredinama, promociji prava na zdravi život te edukaciji građana s ciljem poboljšanja kvalitete života u gradu. Slogan ovogodišnjeg tjedna mobilnosti je "Naše ulice, naš izbor!" s naglaskom na mogućnost, ali i obavezu utjecaja građana na oblikovanje javnih prostora. Integriranim planskim pristupom koji uzima u obzir sve oblike prijevoza u gradskim i prigradskim područjima, značajno se može "očistiti zrak" te podići kvaliteta života u urbanim područjima gdje onečišćeni zrak, buka uzrokovana gustim prometom, ili primjerice, prometne gužve predstavljaju velik problem. Čak i malim promjenama, nas kao pojedinaca, kao što su odlazak na posao biciklom, javnim prijevozom ili hodanjem, odabiremo zdraviji način života.

Problem prometnog planiranja u urbanim sredinama desetljećima se rješavao izgradnjom prometne mreže u svrhu poticanja korištenja osobnih automobila – najskupljeg oblika prijevoza, za čije je normalno odvijanje potrebna razmjerno velika površina. Istraživanja su pokazala kako je takav pristup neodrživ, budući da je izgradnja dodatnih prometnih traka i ostale prometne infrastrukture prilagođene motornim vozilima rezultirala daljnjim povećanjem broja vozila u gradskim središtima. Kao rezultat takve prakse, danas se naši gradovi suočavaju s prometnim zagušenjima, onečišćenjem zraka, bukom uzrokovanom gustim prometom te bitno smanjenim prostorom za socijalnu interakciju. Osim narušavanja kvalitete života, prometni čepovi odgovorni su i za smanjenje gospodarske produktivnosti.

Upravo zbog toga, ovogodišnja kampanja usredotočit će se na preobražaj urbanih prostora kako bi oni postali ugodniji za život. Provedba održivih prometnih rješenja i smanjenje ovisnosti o osobnim vozilima omogućiti će nam povratak na ulice naših gradova i njihovo oblikovanje po mjeri čovjeka. Više informacija potražite na www.mzoip.hr
 

Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” sudjeluje u aktivnostima Europskog tjedna mobilnosti predstavljajući Program poticanja tjelesne aktivnosti – Staza zdravlja na Bundeku, namijenjenog svim građanima Zagreba te predavanjima “Što onečišćuje zrak?” i radionicama “Učimo kroz igru” koje će se održati u dječjim vrtićima i osnovnim školama grada Zagreba navedenim u Programu događanja. Program događanja (pdf) 

  

Europski tjedan kretanja je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se, uz financijsku i političku potporu Europske komisije, od 2002. godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna. Tri organizacije, Eurocities, ICLEI - Local Governments for Sustainability i Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe, imaju ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti i promociji čitave manifestacije, koja predstavlja odličnu platformu lokalnim vlastima za ostvarenje sljedećih ciljeva: 

  • podizanje svijesti građana o štetnosti po okoliš i kvalitetu života postojećeg načina kretanja u gradovima;

  • promociju inicijativa i najbolje prakse povezane s održivim urbanim kretanjem;

  • uspostavu učinkovitih partnerstava s lokalnim dionicima;

  • naglašavanje predanosti lokalnih vlasti za uspostavu održivih prometnih politika;

  • pokretanje novih dugoročnih politika i trajnih mjera;

  • sudjelovanje u široj europskoj kampanji, dijeleći zajedničke ciljeve s drugim gradovima sudionicima.