Inovacije u vezi vode pokazuju nove mogućnosti za brigu o vodi

U petak je na Bledu završen tradicionalni međunarodni Bledski festival vode koji je ponovno pokazao da je idealna platforma za povezivanje različitih javnih i privatnih organizacija te stručnjaka. Dodjela nagrada za najbolje inovacije u vezi vode otkrila je brojne dobre prakse i projekte koje bi trebalo slijediti.

„Iskreno čestitam svim dobitnicima nagrada, siguran sam da su otišle u prave ruke. Ne samo Slovenija, već i šira regija i svijet trebaju rješenja koja će s vodom postupati što odgovornije. Misija Bledskog festivala vode je posvetiti vodi najviši nivo brige, a predstavljeni i nagrađeni projekti i inovacije na rječit način dokazuju da nam to uspijeva“, rekao je Mario Gajić, organizator i utemeljitelj neprofitne organizacije Bled Water Festival. www.bledwf.com

Nagradu za najbolji vodeni projekt među velikim tvrtkama primila je hrvatska tvrtka Ericsson Nikola Tesla d.d. Ona je u suradnji s Institutom Andrija Štampar, obrazovnim institutom za javno zdravlje i startup tvrtkom Freewa, koja djeluje u okviru zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike (FER), pripremila projekt WaterQ koji promiče dostupnost pitke vode i zaštitu prirodnih resursa i njihov održivi razvoj. Projekt WaterQ  zasnovan je na aktivnom sudjelovanju javnosti i znanstvene sfere, jer koristi tehnologije masovnog mapiranja, masovnog financiranja te komuniciranja s državljanima na jedinstven način - za zaštitu okoliša i vodnih resursa. Na FER-u su razvili automatske senzore koji putem mobilne veze omogućuju prikupljanje niza podataka o okolišu i vodi, a te podatke temeljito analizira napredna platforma eEnvironment, podržana tehnologijom strojnog učenja. Mobilna aplikacija Freewa vodi brigu o uključenosti stanovništva, a institut je pridonio raznim algoritmima za procjenu rizika i pitke vode. Više detalja o projektu WaterQ možete pronaći na mrežnoj stranici www.waterq.info.