Listopad - mjesec podizanja svijesti i borbe protiv raka dojke

Mjesec listopad posvećen je podizanju svijesti javnosti o raku dojke. To je još jedna u nizu prilika u kojoj imamo mogućnost naglasiti značaj prevencije i ranog otkrivanja raka, te  prilika da se svi zajedno podsjetimo kako je potrebno na vrijeme početi brinuti o svom zdravlju, ali i u većoj mjeri pomoći onima koji su već oboljeli.

Po pojavnosti i smrtnosti rak dojke je već dulje vremensko razdoblje među vodećim uzrocima raka u žena. Rak dojke najčešće se pojavljuje u žena iznad pedesete godine života, a iako mogu oboljeti i znatno mlađe žene, oko 1% oboljelih čine i muškarci. Prema posljednjim dostupnim podatcima Registra za rak HZJZ-a za 2016. godinu, u gradu Zagrebu je zabilježeno 704 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj njih 2.735. Sukladno podatcima o smrtnosti u Zagrebu je od raka dojke u 2017. godini umrlo 185 žena, dok su u RH te godine umrle 853 žene.  Prema najnovijim podatcima  o smrtnosti  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ-a ), u 2018. godini, bilježi se daljnji pad umrlih žena na razini RH (789 umrlih).

Najznačajniji rizični čimbenici povezani s nastankom i razvojem raka dojke su: genetski čimbenici (rak dojke u obitelji), dob, prva menstruacija prije 12. godine života, zadnja menstruacija iza 50-te godine, nerađanje ili pak rađanje prvog djeteta iza 30-te godine. Uz navedene postoji i čitav niz čimbenika koji se odnose na nezdrave stilove života,  kao što su neujednačena prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje, neprimjerena konzumacija alkohola, stres. Na iste, uz malo truda i dobre volje, možemo i te kako utjecati te tako sačuvati vlastito zdravlje.

U Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj aktivno se i sustavno provode programi probira raka dojke u čijoj provedbi sudjeluje i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i to  kroz dva programa koji se međusobno nadopunjuju.

  • Program preventivne mobilne mamografije, namijenjen ženama u dobi od 40 - 50 godina te iznad 70-te godine starosti. Grad Zagreb i NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ prepoznali su veličinu javnozdravstvenog izazova raka dojke te je Program pokrenut 2004. godine, a u sklopu istog do danas je pregledano više od 48.000 žena.
  • Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke započeo je 2006. godine, namijenjen je svim ženama u RH u dobi od 50 do 69 godina pa tako i onima s područja grada Zagreba. U tijeku je provođenje petog ciklusa pozivanja.

Ciljevi navedenih programa su:

-  otkrivanje raka dojke u početnom stadiju, u što većem udjelu,

-  dugoročno smanjenje mortaliteta od raka dojke,

-  stvaranje navike kod žena za potrebom provođenja preventivnih pregleda.

Na podizanju svijesti žena i ukupne javnosti o izazovu raka dojke napravljeni su značajni iskoraci, no prostora za unaprjeđenje još uvijek ima, stoga je ovo poziv svim institucijama, udrugama i pojedincima da se aktivno uključe.

Melita Jelavić, dr. med., voditeljica Odjela za epidemiologiju kroničnih nezaraznih bolesti