Međunarodni dan sestrinstva

Na proslavi Međunarodnog dana sestrinstva gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima uručio je ruže medicinskim sestrama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", u znak zahvalnosti za trud i požrtvovnost koju su pokazali radeći u teškim uvjetima, boreći se protiv epidemije COVID-19. Tradicionalno, Dan sestrinstva širom svijeta obilježava se 12. svibnja, na rođendan Florence Nightingale, engleske medicinske sestre koja je smanjila smrtnost ranjenika iz krimskog rata 1850.-ih, podižući higijenske standarde i zbog toga se smatra osnivačicom moderne njege. Također, navečer će se upaliti zagrebačke fontane u čast svih sestara i tehničara. 

Uloga medicinske sestre u javnom zdravstvu u doba epidemije COVID-19

U 2020. godini, posvećenoj medicinskim sestrama i primaljama, Svjetska zdravstvena organizacija i ostala vodeća udruženja u Europi iz područja zdravstva i sestrinstva, na svim razinama zdravstvene zaštite ukazuju na važnost djelovanja medicinskih sestara i međusobnu suradnju s drugim profesijama.

Tradicionalno se rad medicinskih sestara u zajednici uglavnom svodi na pružanje zdravstvene zaštite i/ili njege bolesnog ili zdravog pojedinca u njihovim obiteljima ili u domovima zdravlja. Nasuprot tradicionalnom sestrinstvu, javnozdravstvena zaštita sve više medicinske sestre usmjerava na rad u zajednici kao cjelini i na rad s grupama ljudi. To ne znači da se umanjuje važnost rada s pojedincima i njihovim obiteljima, već da se medicinske sestre sve više uključuju u procjenu zdravstvenih potreba pojedinaca i pružanja podrške članovima obitelji i bliskim osobama u razvijanju vještina i znanja, kako bi zaštitili svoje zdravlje te pružili pomoć drugima. Prilikom procesa pružanja zdravstvene skrbi, medicinska sestra u javnom zdravstvu mora biti dio tima.

Javno zdravstvo jest dinamično i multidisciplinarno polje unutar kojeg djeluju mnoge profesije iz područja biomedicine i zdravstva, biotehničkih, društvenih i prirodnih znanosti.

Sestrinska profesija u doba epidemije virusom COVID-19 na prvoj je crti borbe protiv ovog nepredvidljivog i golim okom nevidljivog protivnika. Takva predanost radu svakodnevno traži od nas veliku dozu požrtvovnosti, nesebičnosti i empatije u obavljanju svih aktivnosti i intervencija, usuđujem se reći, više no ikada.

Medicinske sestre i tehničari Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ već  su sredinom veljače ove godine započeli s razvojem strategije za borbu protiv epidemije COVID-19, u vidu organizacije poslova, algoritama, postupnika i edukacije. Uslijed novonastale situacije, medicinske sestre i tehničari bili su spremni na žurnu preraspodjelu na nova radna mjesta, u Službu za epidemiologiju i Službu za kliničku mikrobiologiju.

Njihova su trenutna radna mjesta u sklopu karantene Grada Zagreba, koja je u nadležnosti Službe za epidemiologiju i testiranja na COVID-19, koja provodi Služba za kliničku mikrobiologiju.

Rad u karanteni Grada Zagreba u sklopu Službe za epidemiologiju

Služba za epidemiologiju NZJZ "Dr. Andrija Štampar", na čelu sa prof. dr. sc. Vanjom Tešić, dr. med., napravila je ″Postupnik za rad u karanteni″ u kojoj, u 12-satnim smjenama, rade medicinske sestre i tehničari. Prije samog početka rada u karanteni, naši su vrijedni i savjesni djelatnici prošli edukaciju vezano uz odijevanje zaštite odjeće, primanje novih korisnika, komuniciranje s korisnikom karantene i dokumentiranje podataka vezanih za mjerenje tjelesne temperature i respiratorne simptome.

Svaki radni dan u karanteni svojevrstan je izazov, pun dinamike i nepredvidivih okolnosti, koji od medicinske sestre zahtijeva da posjeduje visoku razinu usvojenih znanja, stručnosti, visoke moralne standarde te značajan stupanj motivacije i kreativnosti za rad u procesu pružanja zdravstvene zaštite. Pružanje zdravstvene skrbi vrši se telefonskim putem, pri čemu medicina sestra korisnika nekoliko puta dnevno kontaktira te ga upućuje na mjerenje tjelesne temperature i postavlja pitanja vezana uz respiratorne simptome.

Stečenim znanjima, vještinama i kompetencijama medicinske sestre i tehničari uvelike su pridonijeli organizaciji rada karantene Grada Zagreba.

Rad u „drive in“-u

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ 31. ožujka 2020. godine, po prvi je puta u našoj zemlji, uvedena „drive in“ dijagnostika koronavirusa, kako bi se ubrzalo dijagnosticiranje i povećao broj testiranih osoba. Osobe pri ovom testiranju ne moraju izaći iz automobila, što povećava razinu sigurnosti osobe koja se testira i zdravstvenog djelatnika koji isto provodi.

Povećani broj testiranja najbolja je mjera rane dijagnostike i prevencije zaraze koronavirusom, stoga i nova metoda testiranja na Zavodu uvelike pridonosi bržem otkrivanju zaraženih osoba.

Naručivanje za testiranje i nadalje se provodi putem odabranog liječnika obiteljske medicine, u koordinaciji s našim epidemiolozima.

I zaključno, za uspješno funkcioniranje zdravstvenog sustava i djelatnosti javnog zdravstva u doba epidemije virusom COVID-19, potrebno je osigurati odgovarajuću organizacijsku strukturu te imati adekvatno educirane i kompetentne djelatnike, odnosno medicinske sestre.  

Foto galeriju pogledajte ovdje

Cecilija Rotim, mag. med. techn., glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo