Novi broj E-časopisa „Zdravlje za sve“ posvećen tjelesnoj aktivnosti (Krećite se!)

zdravlje za sve

Konačno nam vrijeme dozvoljava da više boravimo u prirodi i na otvorenom, a time i da se više krećemo. Ovaj broj časopisa posvetili smo upravo tome - kretanju i tjelesnoj aktivnosti. S naglaskom na to da tjelesna aktivnost podrazumijeva sve oblike tjelesne aktivnosti, a ne samo organiziranu tjelesnu aktivnost i sport (koje, naravno, također preporučujemo).

U ovom broju časopisa možete pročitati zašto je redovita tjelesna aktivnost važna za zdravlje, zašto je hodanje najprirodnije za naše tijelo i duh, kako ples utječe na psihičko i fizičko zdravlje.

Vezano upravo za tu temu, možete pročitati i osvrt na knjigu „Ispleši svoje molitve“, autorice Gabrielle Roth i možda se inspirirati za ovaj specifični oblik tjelesne aktivnosti kojim ostvarujemo spontanost, razigranost, opuštenost, beskrajnu dobrobit za naše tijelo, uživanje u glazbi i -puno serotonina.
„Vježbanje treba biti inspirativno, a ne samo okretanje nekih pedala dok čitate časopise koje govore o nekome drugome, a ne o vama. Vježbanje bi trebalo biti poput razgovora s vašim tijelom i duhom, treba biti osobno i intimno, a ne dosadno, bolno i repetitivno“ kaže autorica .
Naravno, i ovaj put osvrnuli smo se na tjelesnu aktivnost vezanu za naše najmlađe i najstarije članove populacije. Jesu li nam djeca dovoljno tjelesno aktivna, treba li povećati broj sati tjelesnog odgoja, jesmo li oduzeli djeci priliku za spontanost u igri i rekreaciji koja ne mora nužno težiti natjecateljstvu i najboljim rezultatima. Što preporučujemo našim starijima kada je u pitanju tjelesna aktivnost i kako na njihovo zdravlje utječe njezin manjak?

Također, možete se informirati i o karakteristikama i mogućim zloupotrebama anaboličkih steroida u sportu, opasnostima koje nas „vrebaju iz trave“ ( krpeljima) i mogućnostima zaštite te o vodama kao sigurnom okolišu za provođenje tjelesne aktivnosti i rekreaciju.

Pripremili smo vam i članak o ozljedama koje se u zadnjem desetogodišnjem razdoblju nalaze na trećem ili četvrtom mjestu vodećih uzroka smrtnosti u Hrvatskoj dok u Gradu Zagrebu predstavljaju četvrti vodeći uzrok smrti u 2015. godini.

U našem časopisu možete saznati na koji način tjelesna (ne)aktivnost utječe na depresiju, odnosno kronične nezarazne bolesti, kako se trebaju hraniti sportaši i što su to zdrava radna mjesta.

Kao i uvijek možete pročitati što je novo u aktivnostima projekta „Zagreb-zdravi grad“ i odličnim inicijativama i provedbama građanskih udruga našeg grada, ali i informirati se o brojnim javnozdravstvenim akcijama u kojima su sudjelovale Službe našeg Zavoda od zadnjeg izdanja časopisa.

U Feljtonu koji je još uvijek posvećen povijesti medicine, iznimno zanimljivo je predstavljena povijest antisepse.

Vrlo širok i istančan pristup tjelesnoj aktivnosti u individualnom, društvenom, stručnom i znanstvenom kontekstu možete pročitati u intervju s poznatim stručnjakom, dekanom Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, profesorom Damirom Knjazom.

Uživajte, informirajte se, inspirirajte se i - krećite se!

 

Ana Puljak, dr.med., spec. javnog zdarvstva, Voditeljica Odjela za promicanje zdravlja