Dan otvorenih vrata Centra za preventivnu medicinu NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i Tribina o zdravlju Zagrepčana, 7. travnja 2016.

Centar za preventivnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i ove će godine na Svjetski dana zdravlja, četvrtak 7. travnja, koji je ove godine posvećen šećernoj bolesti, svim građanima u vremenu od 9:00 do 12:00 sati omogućiti besplatne liječničke preglede i stručna savjetovanja. Zavod će također organizirati i Javnozdravstvenu tribinu na kojoj će predstaviti vlastite publikacije – Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba koji sadrži najznačajnije zdravstvene pokazatelje za 2015. godinu, Pregled znanstvenih radova djelatnika NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, novo izdanje elektroničkog časopisa „Zdravlje za sve – Vaš prozor u svijet javnog zdravstva“ te EU projekt koji se bavi zdravom i odgovornom prehranom pod nazivom: „Mi jedemo odgovorno!”.

Stručna savjetovanja, besplatna kontrola šećera u krvi, mjerenje krvnog tlaka i analiza tjelesnog sastava

Svjetski dan zdravlja ove je godine posvećen šećernoj bolesti, stoga će svi građani koji na Dan otvorenih vrata posjete Centar za preventivnu medicinu NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ na adresi Mirogojska cesta 16 imati priliku besplatno kontrolirati razinu šećera u krvi (GUK), izmjeriti krvni tlak, napraviti analizu tjelesne mase i dobiti stručne preporuke za primjerene tjelesne aktivnosti te se savjetovati s liječnikom i kineziologom. Osnovna djelatnost Centra za preventivnu medicinu NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ odnosi se na unaprjeđenje zdravlja i prevenciju bolesti, a Centar građanima na raspolaganje stavlja veliki interdisciplinarni tim stručnjaka koji se sastoji od liječnika specijalista javnog zdravstva, profesora kineziologije, nutricionista, medicinskih sestara te drugih stručnjaka prema potrebi.

Šećerna bolest je kronična bolest koja nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može učinkovito upotrijebiti proizvedeni inzulin. Neadekvatna proizvodnja inzulina ili njegova nedjelotvornost uzrokuju povišenu razinu glukoze u krvi (hiperglikemija). Ona može rezultirati dugoročnom štetom za organizam, odnosno oštećenjem pojedinih organa i tkiva. Raširenost šećerne bolesti (dijabetesa) postaje globalna i poprima osobitosti epidemije, bolest prate teške zdravstvene posljedice.

Na Javnozdravstvenoj tribini koja će se održati u četvrtak, 7. travnja s početkom u 11,30 sati (Velika dvorana NZJZ „Dr. Andrija Štampar", Mirogojska cesta 16) već će tradicionalno biti predstavljen „Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba“ u kojemu su objedinjeni ključni zdravstveni pokazatelji koji ukazuju na aktualnu zdravstvenu situaciju građana grada Zagreba. 

Program

11,30 – 11,45
Predstavljanje publikacije „Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba za 2015. godinu“

Prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med., pročelnica Ureda za zdravstvo Grada Zagreba

11,45 – 12,00
Predstavljanje publikacije „Pregled 2015., Stručni i znanstveni radovi“, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“

Dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ „Dr. Andrija Štampar“

12,00 – 12,15
Predstavljanje e-časopisa Zavoda „Zdravlje za sve – Vaš prozor u svijet javnog zdravstva“

Ana Puljak, dr. med., voditeljica Odjela za promicanje zdravlja NZJZ „Dr. Andrija Štampar“

12,15 – 12,30
Predstavljanje projekata „Mi jedemo odgovorno“

Ana Puljak, dr. med., Josip Gregac, Udruga „Lijepa naša"