Javnozdravstvena akcija povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja 2016.

ZAGREB, 05. travnja 2016. – Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja posvećenog šećernoj bolesti pozivamo građane na javnozdravstvenu akciju koja će se u četvrtak, 7. travnja 2016. u vremenu od 13:00 do 16:00 sati održati na trgu Dalmacija trgovačkog centra Arena Centar u Zagrebu. Stručnjaci NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ posjetitelje će savjetovati o zdravoj prehrani, regulaciji šećerne bolesti i tjelesnoj aktivnosti. Tijekom akcije posjetitelji će moći izmjeriti krvni tlak i šećer u krvi te saznati više o besplatnoj aplikaciji za pametne telefone - DiaVitas. DiaVitas je digitalizirani vodič za usvajanje i održavanje zdravog životnog stila koji svojim mogućnostima pruža pomoć u regulaciji šećera, pretilosti i zdravstvenih poremećaja povezanih s ovom bolesti.  

Obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja cilj nam je zajedničkim nastojanjima doprinijeti jačanju svijesti o šećernoj bolesti koja predstavlja velik javnozdravstveni problem te je izražen trend daljnjeg porasta broja oboljelih.

Šećerna bolest je kronična bolest koja nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može učinkovito upotrijebiti proizvedeni inzulin. Neadekvatna proizvodnja inzulina ili njegova nedjelotvornost uzrokuju povišenu razinu glukoze u krvi (hiperglikemija). Ona može rezultirati dugoročnom štetom za organizam, odnosno oštećenjem pojedinih organa i tkiva. Raširenost šećerne bolesti (dijabetesa) postaje globalna i poprima osobitosti epidemije, bolest prate teške zdravstvene posljedice.

Što kažu brojke u Hrvatskoj?

• dijabetes je odgovoran za 3.683 smrti godišnje – deset oboljelih umire svakog dana;

• u svijetu danas više od 366 milijuna osoba boluje od šećerne bolesti, a u Hrvatskoj 315.900 odraslih osoba (što je ukupno 9,2% ukupne populacije)

• stručnjaci procjenjuju da će do 2030. godine taj broj porasti na 329.300 oboljelih u Hrvatskoj;

• dijabetes je jedan od prvih deset uzročnika invalidnosti i komplikacija kao što su srčani udar, moždani udar, amputacije i oštećenja vida;

• preko 40% osoba s dijabetesom ne zna da je oboljelo;

• prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dijabetes je na četvrtom mjestu kao uzročnik smrti u Europi;

• sve češće se javlja u mlađoj životnoj dobi.