Održana javnozdravstvena akcija Igrajmo se zdravo povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja i Svjetskog dana tjelesne aktivnosti

Javnozdravstvenom akcijom Igrajmo se zdravo obilježeni su Svjetski dan zdravlja i Svjetski dan tjelesne aktivnosti u organizaciji Udruge skauta Savski Gaj i u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”. 

Aktivnostima su se pridružili Volonteri u parku za Grad Zagreb, u sklopu Nacionalnog programa Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za zdravstvo te studenti volonteri. Programske aktivnosti bile su namijenjene poletarcima, vučićima i izviđačima, kao i svim zainteresiranim građanima koji su imali priliku besplatno provjeriti svoj krvni tlak i razinu šećera u krvi. Kroz organizirane aktivnosti i zadatke, sudionici akcije prolazili su označenim točkama u naseljima (Remetinečki Gaj, Lanište, Jaruščica). Kretanje i tjelesna aktivnost iznimno su važni za djecu i adolescente, pozitivno utječu, kako na fizičko zdravlje, tako i na formiranje i modeliranje osobina ličnosti. Tjelesna aktivnost je jedan od važnih faktora u očuvanju i unapređenju psihičkog i fizičkog zdravlja te važna pretpostavka za uspješnu provedbu različitih svakodnevnih aktivnosti i kvalitetniji život. Sjedilački način života zahvaća sve veću populaciju te dovodi do manjeg udjela djece i mladih u bavljenju bilo kojim oblikom tjelesne aktivnosti. U svim etapama školskog uzrasta rekreativne aktivnosti u slobodno vrijeme te organizirano tjelesno vježbanje i sportske aktivnosti stimuliraju prirodni tijek razvoja djeteta te osiguravaju njegovu stabilnost, skladnost, visoku razinu školske sposobnosti i zdravlja. Oko 400 sudionika iz cijele Hrvatske, uspješno je riješilo zadatke i zagonetke koje su im otkrivale kuda se moraju kretati te obišlo svih 14 kontrolnih točaka. Igre i zadaci bili su različitog sadržaja, a sudionici su pokazali svoje osobne vještine, snalažljivost, znanje, spretnost i odgovornost timskog rada. Cilj javnozdravstvene akcije je usvajanje pozitivnih zdravstvenih ponašanja i zdravih navika, od primjene redovite tjelesne aktivnosti, uravnotežene prehrane do izbjegavanja rizičnih ponašanja, s naglaskom na provedbu strukturirane organizacije slobodnog vremena u prirodi, parkovima, dječjim igralištima.

“Učenje je zabavno, a najbolje učimo kroz igru!” poručili su sudionici javnozdravstvene akcije Igrajmo se zdravo.

Pripremila: Marija Škes, mag. educ. reh., Odjel za promicanje zdravlja