Projekt „Djeluj sada!“

Priopćenje s konferencije za medije održane 01. lipnja 2015. godine

Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo 

Prof.dr.sc. Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo pozdravlja voditeljicu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH uvaženu prof.dr.sc. Antoinette Kaić-Rak, ravnatelje zdravstvenih ustanova, predstavnike medija. Zahvaljuje svim sudionicima u provedbi na cjelokupnom angažmanu i doprinosu bez koje bi i sama implementacija projektnih aktivnosti bila upitna. Akcija se provodi u s Klinikom za tumore i Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkoga bolničkoga centra „Sestre milosrdnice”, Referentnim centrom Ministarstva zdravlja za melanom, Zagrebačkom ligom protiv raka, Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Domovima zdravlja kojih je osnivač grad Zagreb, a uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj.

Ističe zadovoljstvo što već sedam godina za redom Gradski ured za zdravstvo provodi ovu najposjećeniju javnozdravstvenu kampanju u okviru projekta zaštiti „Djeluj sada“. Svake godine pregledima je obuhvaćeno preko 600 građana. Projekt se provodi od 2007. godine te se kontinuirano unapređuje dodatnim aktivnostima sukladno potrebama zajednice. Cilj projekta je upozoriti građane Grada Zagreba s rizicima prekomjerne izloženosti UV zračenju. Izloženost nadolazećim ekstremnim vremenskim uvjetima može imati ozbiljne posljedice na zdravlje. Dodatna vrijednost cjelokupnog programa je i edukativna kampanja koja će se provoditi kontinuirano tijekom ljetnog perioda, a u okviru postavljenih mjerača UV indeksa na odabranim lokacijama u gradu Zagrebu. Vjerujemo da ćemo i na taj način prenijeti poruku široj skupini građana da obrate pažnju na dnevnu razinu UV indeksa i u skladu sa stručnim preporukama prilagode svoj boravak na suncu.

Koliko je ovaj projekt, Projekt „Djeluj sada!“ od posebnog značaja za građane grada Zagreba, govori i činjenica da je Hrvatsko društvo za sigurnost pacijenata dodijelilo u prosincu 2013. godine prvu Godišnju nagradu za 2013. godinu za uspješnu provedbu Projekta „Djeluj sada!“ kao doprinos unapređenju sigurnosti pacijenata u zajednici, jer se kontinuirano unapređuje dodatnim aktivnostima sukladno potrebama zajednice. Prilikom ocjenjivanja značajno je uvažen i volonterski angažman cjelokupnog medicinskog osoblja, ali i nabava vrhunskih dijagnostičkih uređaja u skladu sa svjetskim standardima čime se omogućuje bolja dijagnostika i smanjuje mogućnost dijagnostičke pogreške, organizirana je kontinuirana edukacija širih skupina građana (djece i roditelja, odgajatelja u vrtićima), te informativna kampanja opće javnosti, dostupnost i pravovremenost preventivnih pregleda za sve građane, uspješna koordinacija velikog broja ustanova na ostvarenju zajedničkog cilja kao i uspješno vođenje projekta od strane Gradskog ureda za zdravstvo uz uključivanje ureda Svjetske zdravstvene organizacije.

Projekt „Djeluj sada!“ iznimno je zahtjevan za organizaciju, ali i obvezujući obzirom na nagradu koja je dodijeljena Gradu Zagrebu. Partneri u provedbi projekta su osim zdravstvenih ustanova i organizacije civilnog društva (Zagrebačka liga za borbu protiv raka i Udruga „Zdravi pod suncem“).

Grad Zagreb ulaže iznimne napore kako bi dodatno unaprijedili aktivnosti sukladno potrebama zajednice te utjecaju klimatskih promjena na zdravlje. Stoga, u cilju očuvanja zdravlja te unapređenja dostupnosti usluga za sve građane grada Zagreba, pokrenut je u 2014.

Projekt: „Uređaj mjerač UV indeksa na odabranim lokacijama u gradu Zagrebu“

Projekt se provodi u suradnji sa Udrugom za prevenciju tumora kože „Zdravi pod suncem“. Ukupno 8 uređaja za mjerenje UV indeksa postavljeno je na osam odabranih lokacija na području grada Zagreba:
1. Športsko rekreacijski centar Jarun, Jarunska obala, Gradska četvrti Trešnjevka-Jug
2. Park Bundek, zapadni dio jezera, Gradska četvrt Novi Zagreb-istok
3. Savski nasip-Neposredno u blizini Boćarskog doma, Gradska četvrt Trnje
Izlog Gradske ljekarne Zagreba na 5 lokacija:
4. Trg bana Josipa Jelačića 3, Gradska četvrt Gornji grad-Medveščak
5. Ozaljska ulica 1, Gradska četvrt Trešnjevka - sjever
6. Grižanska ulica 4, Gradska četvrt Gornja Dubrava
7. Draškovićeva ulica 13, Gornji grad – Medveščak
8. Ilica 43, Donji grad – Medveščak

Predsjednica Udruge „Zdravi pod suncem“, Sanja Poduje dr.med., istaknuti će važnost postavljenih mjerača za mjerenje UV indexa na 8 lokacija kao i važnost osnivanja Udruge za prevenciju tumora kože „Zdravi pod suncem“ obzirom na porast broja oboljelih od nekog oblika zloćudnog tumora kože, uključujući i melanom. Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2012. godine, u dobnoj skupini 30-39 godina za muškarce, melanom je na trećem mjestu uz karcinome testisa i štitnjače, a u dobi od 40 do 49 godina na petom mjestu. Kod žena u 2012. godini na melanom otpada 3% od svih karcinoma, a kod muškaraca 2%. Od 2008. kod muškaraca se zamjećuje blagi pad u broju novooboljelih (2008. – 286, 2009. – 296, a 2012. je bilo 275 novooboljelih). Kod žena 2008. bilo je 275 novooboljelih, 2009. ih je bilo 295, a 2012. je brojka bila 256. To znači da je u 2012. bilo 275 muškaraca, 256 žena, ukupno 531 novooboljeli, u stopama je to 13,3 za muškarce 11,5 za žene i 12,4 ukupno (broj novooboljelih na 100 000 stanovnika).

Pri definiranju lokacija vodilo se računa da su dostupne što većem broju građana uključujući i tehničke preduvjete za montažu. Sustav u realnom vremenu daje podatke o razini UV zračenja (UV indeks) te u ovisnosti o izmjerenom UV indeksu daje informaciju i o preporučenoj razini zaštite, odnosno preporučenom faktoru zaštite.

Dodatna vrijednost cjelokupnog programa je i edukativna kampanja koja će se provoditi kontinuirano tijekom trajanja provedbenih aktivnosti putem informativno edukativih plakata. Uređaji su aktivni već sa 01.04.2015., a edukativni plakati su također postavljeni ispod uređaja za mjerenje UV indeksa, te će i na taj način biti prenešena poruka široj skupini građana s naglaskom da obrate pažnju na dnevnu razinu UV indeksa i u skladu sa stručnim preporukama prilagode svoj boravak na suncu.

Prof.dr.sc. Mirna Šitum, prim.dr.med., na kraju najavljuje najposjećeniju javnozdravstvenu preventivnu kampanju Grada Zagreba „Organizirani besplatni pregledi madeža (bez uputnice)“ Pregledima će u okviru šest zdravstvenih ustanova biti obuhvaćeno preko 600 građana u tjednu od 08. do 12. lipnja 2015. Predbilježbe za preglede građani mogu izvršiti od danas 01. lipnja do 05. lipnja (od ponedjeljka do petka) u vremenu od 09.00 do 15.30 sati na telefone Gradskog ureda za zdravstvo: 460 – 3413 i 460 – 3423.
Obzirom na navedeno, nadolazeće vrućine i činjenicu da nam je dužnost brinuti se o zdravlju građana važno je istaknuti da je suodgovornost za zdravlje podijeljena, pa zdravlje pojedinca ne ovisi samo o društvenim okolnostima i socijalnim odrednicama i uslugama nego i o samom pojedincu i njegovim zdravim životnim navikama, u ovom slučaju zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu.