Razmišljate li o prestanku pušenja? Prijavite se u Školu nepušenja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“

Svake godine cijeli svijet obilježava Svjetski dan nepušenja posljednjeg dana mjeseca svibnja. Koliko je ovisnost o pušenju važan problem možemo uočiti iz toga što se također u svakoj državi obilježava i nacionalni dan nepušenja.

Osobi koja puši konzumacija cigarete važnija je od drugih obrazaca ponašanja. U situacijama izostanka upotrebe cigarete javljaju se brojni fiziološki, bihevioralni i kognitivni simptomi, što ukazuje kako je pušenje ovisnost. Simptomi sustezanja uključuju fizičke, koji traju tri do pet dana te psihičke koji se održavaju mnogo dulje. Psihička ovisnost obuhvaća osjećaj zadovoljstva i želju za ponavljanjem učinka tvari ili izbjegavanje nezadovoljstva izazvanog njenim neuzimanjem. Upravo zbog snage psihičke ovisnosti, pri donošenju odluke najvažniji je korak pronaći motiv za prestanak pušenja, kako bismo si olakšali proces.

Početno je korisno osvijestiti kako snažna želja za cigaretom traje tri minute, nikada dulje! Mnoge osobe koje odluče prestati pušiti spominju kako „ne znaju što će s rukama“ ili imaju naviku pušenja uz pijenje kave, tijekom pauze na poslu, u društvu ili tjeskobnim trenucima. Kako bismo prevladali ove prepreke, koje mogu biti vrlo zahtjevne, važno je educirati se i napraviti plan prije konačnog donošenja odluke. Time ćemo lakše prevladati zamke s kojima se susretnemo putem. Predlažemo da unaprijed osmislite set alternativnih, nerizičnih ponašanja kojima možete prevladati želju za cigaretom: operite zube, prošećite, istuširajte se, popijte čašu vode ili šalicu mlijeka, pojedite jabuku, nazovite prijatelja, uzmite gumu za žvakanje, konzumirajte sušene brusnice, koštice suncokreta ili buče… U zahtjevnim situacijama možete provesti petominutnu vježbu pravilnog disanja ili neku drugu tehniku relaksacije, brojiti unazad od 100, zaokupiti se nekim svojim hobijem, zaposlite ruke izradom nečeg (npr. ukras od žice). Planiranje zamjenskih aktivnosti unaprijed omogućuje nam preveniranje popuštanja u situacijama slabijeg kapaciteta kontroliranja.

S obzirom da donošenje odluke i sam proces prestanka pušenja može biti vrlo zahtjevan, stručni tim Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti provodi Školu nepušenja, u trajanju od pet dana. Provodi se u malim skupinama, a temelji na primjeni psihoterapijsko – edukativnog modela odvikavanja od pušenja. Rad Škole je usmjeren prema svakom pojedincu skupine s ciljem osvještavanja zdravog stila života, analize dosadašnjih neuspjeha te vizualizacije sebe kao nepušača. Pažnja se posebice usmjerava na učvršćivanje motivacije osobe za prestanak pušenja jer, kao što smo već istaknuli, čvrsta odluka i plan ključni su na putu da osoba postane, ali i dugoročno ostane nepušač.

Ako za prvi dan korizme, koji je Hrvatski dan nepušenja, niste već donijeli odluku za prestanak pušenja, možda bi ovaj Svjetski dan nepušenja bio pravi izbor. Imate još nekoliko dana za educiranje i izradu plana kako biste osigurali uspjeh, a zatim hrabro krenuli u nepušački život.

Andreja Gobac, mag. psihologije, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti