S naše tribine: Prevencija melanoma i drugih zloćudnih tumora kože u Republici Hrvatskoj

Prevencija melanoma i drugih zloćudnih tumora kože u Republici Hrvatskoj

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj novooboljelih raste između 3 i 7% godišnje, odnosno dva do tri milijuna ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože.

Podaci iz 2008. godine govore da u RH od melanoma oboli 13,4 muškarca i 11,9 žena na 100 000 ljudi. U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira oko 600 novooboljelih.

 

Rizična dobna skupina je ona između 40. i 60. godine starosti. Ono što je zabrinjavajuće jest povećana učestalost oboljelih u dječjoj i adolescentnoj dobi.

Osnovni rizični faktor u razvoju melanoma, ali i drugih zloćudnih tumora kože je izloženost ultraljubičastom zračenju.

 

 Ostale rizične čimbenike čine:

  • svijetla put,

  • svijetla boja očiju i kose,

  • pojava melanoma u obitelji te

  • sklonost pojavi atipičnih, takozvanih displastičnih mladeža na koži.

 

Povećan rizik imaju osobe koje su u djetinjstvu imale opekotine od sunca te one koje intenzivno i dugotrajno borave na suncu ili se izlažu umjetnim izvorima UV zračenja jer koža ima dugotrajno tvz. kumulativno „pamćenje”. Drugim riječima, oštećenja u koži akumuliraju se s godinama. S javnozdravstvenog stajališta zabrinjava što se u Hrvatskoj melanom, unatoč svim spoznajama, još uvijek najčešće otkrije tek u uznapredovaloj fazi kada su izgledi za izlječenje manji.

Važno je naglasiti da je melanom, ukoliko se otkrije u početnom stadiju, potpuno izliječiv. Poticanje edukacije o mjerama samozaštite, samopregledu i redovitim kontrolama, posebno rizičnih pojedinaca i populacijskih skupina, izrazito je važno.

Preventivne preglede i javnozdravstvene programe u cilju prevencije melanoma, odnosno otkrivanja ove bolesti u ranom stadiju, potrebno je provoditi sustavno i trajno. Osim toga, edukaciju je nužno provoditi od najranije dobi, upravo zbog povećane pojavnosti melanoma kod mladih, kao i zbog dugotrajne izloženosti mlađih generacija sve štetnijem ultraljubičastom zračenju.

 

 

Pripremila:

Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva,