Svečana dodjela Medalje Grada Zagreba

medalja grada zagreba

Povodom Dana grada Zagreba, koji se obilježava 31. svibnja, održana je i svečanost dodjele javnih priznanja Grada Zagreba, koje je zaslužnima uručio gradonačelnik Milan Bandić, dipl. politolog. Bila je to prilika za prisjećanje generacija Zagrepčana koje su tijekom povijesti marljivo gradile i čuvale ljepotu i duh našeg grada, osobito tijekom ove godine kada je pogođen potresom i u vrijeme epidemije koronavirusa.

Medalju Grada Zagreba dobio je i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, koji je više od 70 godina vjerni voditelj i pratitelj građana na putu unaprjeđenja zdravlja i kvalitete života. Prepoznavši opasnost i potencijalne rizike prenošenja infekcije pravovremeno je reorganiziran rad ključnih službi i osigurani su svi potrebni resursi u svrhu sprječavanja i suzbijanja epidemije. Uvedena je drive in dijagnostika te testiranja visoko osjetljivim i visoko specifičnim molekularnim RT-PCR testom. Jednako tako, prepoznat je rastući javnozdravstveni problem na području mentalnog zdravlja u ovim kriznim vremenima te je građanima omogućeno kontinuirano psihološko savjetovanje putem telefona. U prilog tome, ostvareni su sljedeći rezultati: do 31. svibnja u Zavodu je testirano više od 13.000 građana grada Zagreba, više od 5.000 osoba stavljeno je u samoizolaciju te je pružena psihološka podrška putem telefona za više od 6.300 osoba. Od ukupno 478 oboljelih u gradu Zagrebu, oporavilo se 455 građana, što govori o doprinosu mjera i aktivnosti koje je proveo Zavod.

„U vrijeme izražene potrebe za solidarnošću, kada najosjetljivije skupine društva trebaju našu podršku i zaštitu, sve aktivnosti za dobrobit zajednice imaju još veću važnost. Ovo priznanje našoj predanosti i trudu velika nam je motivacija za daljnji rad i nove projekte. Hvala Vam!“, rekao je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“.