Svjetski dan kontracepcije, 26. rujna 2015.

26. rujna obilježava se Svjetski dan kontracepcije. Svake godine tim povodom širom svijeta organiziraju se brojne različite aktivnosti kojima je cilj educirati i savjetovati populaciju o različitim načinima i metodama sprječavanja neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti. Osnova svih kampanja i aktivnosti je podizanje svijesti o važnosti planiranja obitelji i različitim kontracepcijskim sredstvima koje ženama i muškarcima omogućuju da budu odgovorni prema svom tijelu i životu u cjelini.

Centar za reproduktivno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ koordinira provođenje Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice na razini Grada Zagreba te provodi edukaciju i savjetovanje prvenstveno odraslog stanovništva s ciljem unaprjeđenja i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Najraširenija metoda kontracepcije je hormonska oralna kontracepcija, prvenstveno među mlađom populacijom. Ovom prigodom odlučili smo posvetiti nekoliko riječi metodi kontracepcije koja nije zastupljena u tolikoj mjeri kao hormonska oralna kontracepcija, a primjerena je i preporučljiva ženama nakon poroda zainteresiranima za dugotrajniju reverzibilnu metodu zaštite od neželjene trudnoće. Kada se govori o kontracepciji prvenstveno se misli na mlade ljude. Usprkos tome pravilno odabrana i primijenjena kontracepcija nužna je tijekom cjelokupnog reproduktivnog života djevojke, odnosno žene, ako govorimo o zaštiti od neželjene trudnoće te kontinuirano tijekom trajanja spolnog aktivnog života, ako govorimo o zaštiti od spolno prenosivih bolesti oba spola. Metode kontracepcije koje su na raspolaganju međusobno se razlikuju po efikasnosti, načinu upotrebe, prednostima i nedostacima. Nakon poroda te u stabilnim, dužim vezama žene se češće odlučuju na dugodjelujuću reverzibilnu vrstu kontracepcije. Odluka o izboru kontracepcije donosi se prema preporuci ginekologa, a u skladu s osobnim željama, stavovima i potrebama oba partnera.

Postoji nekoliko dugodjelujućih reverzibilnih vrsta kontracepcije. To su: Bakreni intrauterini uložak (IUD) – plastična naprava koja se umeće u maternicu i sadrži bakar; Intrauterini sustav s progestagenom (IUS) - plastična naprava koja se umeće u maternicu i otpušta male količine hormona progestagena u trajanju od pet godina; Hormonalna progestagenska injekcija – injekcija koja sadrži hormon progestagen i koja se ubrizgava u ruku ili stražnjicu svaki 11. do 13. tjedan te Progestagenski potkožni umetak – maleni štapić koji se umeće ispod kože na gornjem dijelu ruke i otpušta hormon progestagen u trajanju od tri godine.

Intrauterini uložak (IUD) i Intrauterini sustav s progestagenom (IUS) liječnik ginekolog umeće kroz vaginu i vrat maternice (spušten, uski dio maternice) u maternicu unutar sedam dana od početka mjesečnice. Ponekad umetanje može uzrokovati manju prolaznu nelagodu. IUD i IUS napravljeni su od nježne i savitljive plastike, maleni i udobni te se ne bi trebali osjećati. Ponekad partneri tijekom spolnog odnosa mogu osjetiti niti koje u tom slučaju liječnik ginekolog može skratiti. Također korištenje tampona treba biti pažljivije kako se niti IUD ili IUS pri uklanjanju tampona ne bi povukle.

IUD s bakrom djeluje tako što mehanički sprječava da spermiji ne dospiju u jajovode, uzrokujući zakrčenost i upalu unutarnjih stjenki maternice i kretanje spermija tako da neke žene imaju teži menstruacijski ciklus. Nasuprot tome IUS trudnoću sprječava otpuštanjem manjih količina hormona  progestagena, što može biti povezano s nekim od nuspojava (nervoza, depresivnost, glavobolja, mučnina, akne, bolne i napete grudi, porast tjelesne težine  smanjeni libido), ali i smanjenjem i potpunim gubitkom menstrualnog krvarenja i bolnih ciklusa. Odmah nakon uklanjanja IUD ili IUS plodnost i pojava mjesečnice se vraća. Kao glavnu prednost neke žene navode osjećaj slobode i spontanosti tijekom spolnog odnosa zbog pouzdane i dugotrajnije kontracepcije te poboljšanje razine željeza u krvi zbog smanjenih mjesečnih krvarenja. Ova vrsta kontracepcije je jednostavna, dugodjelujuća te svrstana u kategoriju najučinkovitijih metoda kontracepcije pri čemu je mogućnost da žena zatrudni manja od  jedne trudnoće na 100 žena u jednoj godini. Učinkovitost primjene prezervativa (15 do 25 trudnoća na 100 žena u jednoj godini) ili  prekinutog snošaja (30 ili više trudnoća na 100 žena u jednoj godini) daleko je manja.

Izrazito je važno naglasiti da ova metoda ne pruža zaštitu od HIV-a i spolno prenosivih bolesti i stoga je u slučajevima promjene partnera nužna i primjena prezervativa.

Članak pripremila: Maja Marić Bajs, dr. med., spec. javnog zdravstva, voditeljica Centra za reproduktivno zdravlje, Služba za javno zdravstvo