Uspješno održana javnozdravstvena akcija o zaštiti zdravlja očiju

U nedjelju, 18. studenog studenti druge i treće godine preddiplomskog stručnog studija očna optika Veleučilišta Velika Gorica sudjelovali su u javnozdravstvenoj akciji u centrima City Center one West i East, gdje su posjetiteljima uz pomoć instrumenta „visiotest“ provjeravali oštrinu vida oka s djelatnicima Veleučilišta Velika Gorica i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Ako osoba nije imala dobar visus, upućena je na besplatan detaljan optometrijski pregled vida u Veleučilište ili Zavod.

Dok je dio studenata provjeravao oštrinu vida, ostali studenti provodili su vrijeme s djecom u okviru radionice na temu zaštite zdravlja očiju. U radionici je promovirana bojanka, koju su izradili studenti očne optike. To je učinjeno u zajedničkoj igri studenata, djece i roditelja u radionici/ igraonici gdje se bojanka bojala, a u njoj su se čitali savjeti o očuvanju vida, rješavale zagonetke na temu očiju i vida. Uz napise o slabovidnosti, mogle su se proučiti i preporuke vezane uz ponašanje prema invalidnim osobama.   

Posjetiteljima City Centera osim mjerenja oštrine vida omogućeni su kontrola šećera u krvi (GUK) i mjerenje krvnog tlaka (RR) uz stručno savjetovanje o istoj problematici.

Javnozdravstvena akcija se pokazala vrlo korisnom i uspješnom za posjetitelje jer su na ovakav brz i jednostavan način mogli otkriti ili spoznati zdravstveni problem (vid, GUK, RR) i na licu mjesta dobiti upute stručnjaka o daljnjem postupanju.