Vježbanje na radnom mjestu - Aktivno provođenje pauze

 Vježbanje na radnom mjestu

S ponosom objavljujemo da smo u našem Zavodu počeli s provođenjem programa „Vježbanje na radnom mjestu - aktivno provođenje pauze“  i tako se pridružili svjetskim trendovima koji promoviraju neki ili više oblika tjelesne aktivnosti na radnom mjestu.

Program provodi magistar kineziologije s iskustvom provođenja treninga. Vježbanju se priključio velik broj djelatnika Zavoda, očigledno svjesnih pozitivnih učinaka koje tjelesna aktivnost i vježbanje imaju na zdravlje čovjeka te koliko aktivna pauza može pomoći u produktivnosti. Izrazito smo ponosni na dobar odaziv te se nadamo da u istom sastavu, volji i želji nastavljamo dalje.

„Vježbanje na radnom mjestu - aktivno provođenje pauze“ program je osmišljen kako bismo poticali djelatnike na aktivno provođenje pauze i promoviranje zdravog stila života. To je već odavno prepoznati trend u svijetu i gotovo da nema veće radne organizacije i korporacije koja svojim djelatnicima ne omogućava neki oblik rekreacije ili vježbanja na radnom mjestu. Tjelesna aktivnost, osim što unaprjeđuje zdravlje, povećava i produktivnost i radnu sposobnost te podiže kvalitetu međuljudskih odnosa. Izvrstan je alat u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti, što je ujedno i jedan od osnovnih ciljeva našeg Zavoda.

Također, tjelesna aktivnost je dokazano izvrstan alat protiv stresa, pomaže u boljem suočavanju sa stresnim situacijama, konstruktivnijoj percepciji stresa te kvalitetnijem rješavanju problema. Istraživanja pokazuju kako višegodišnji sedentarni način života (rad za računalom, vožnja automobilom, provođenje slobodnog vremena pred televizorom...) negativno utječu na zdravlje pojedinca, a dugoročno mogu dovesti do niza zdravstvenih problema.

Provođenjem preventivnih zdravstvenih postupaka koje uključuju više tjelesne aktivnosti i usvajanje zdravih životnih navika i na radnom mjestu (na kojem provodimo znatan dio  života) moguće je poboljšati kvalitetu života i unaprijediti očuvanje našeg zdravlja.

Pripremile: Jelena Čvrljak, mag. cin. i Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva, Odjel za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo