Volontiraj i izgrađuj zajednicu u kakvoj želiš živjeti! - Međunarodni dan volontera, 5. prosinca 2016.

Obilježavanjem Međunarodnog dana volontera podsjećamo kako svaki novi dan donosi priliku da kroz volontiranje pokrenemo promjene u zajednici u kojoj živimo. Cilj kampanje je građanima približiti dobrobit i vrijednost volontiranja za društvo, ali i primjere pojedinaca koji su volontiranje uspjeli uklopiti u svoju svakodnevicu. Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera obilježava se svake godine 5. prosinca. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Volontiranjem se, u smislu Zakona o volonterstvu, smatra dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a obavljaju ih osobe na način predviđen ovim Zakonom. Izmjene i dopune Zakona o volonterstvu (NN 22/13), odnose se na: dugotrajno i kratkotrajno volontiranje te volontiranje u kriznim situacijama, definiciju volontera i organizatora volontiranja, načelo inkluzivnog volontiranja, situacije u kojima je obvezno sklapanje Ugovora o volontiranju, prava i obveze volontera i organizatora volontiranja, kompetencije stečene volontiranjem. Ministarstvo socijalne politike i mladih objavilo je i Pravilnik o sadržaju izvješća o obavljenim uslugama ili aktivnostima organizatorima volontiranja (NN 104/15).

Volontiranje je uzajamni proces davanja i primanja

Volonterstvo sadrži velike, ali za sada nedovoljno iskorištene mogućnosti za društveni i gospodarski razvoj Europe. Iako volonterstvo u Hrvatskoj još uvijek nije uobičajena djelatnost, zadnjih desetak godina razvojem civilnog društva i volonterstvo je krenulo nabolje. Volontiranja pomaže državama te regionalnim i lokalnim zajednicama i građanskom društvu u ostvarenju sljedećih ciljeva:

  1. izgradnji pozitivnog i poticajnog volonterskog okruženja u EU;

  2. jačanju volonterskih organizacija i poboljšanju kvalitete rada;

  3. vrednovanju i prepoznavanju volonterskih aktivnosti; 

  4. jačanju svijesti o vrijednosti i važnosti volonterskog rada.

U 2015. godini u Hrvatskoj je povećan broj dostavljenih izvješća o obavljenim uslugama ili aktivnostima volontiranja za 32% u odnosu na prethodnu godinu. Statistički podaci o organiziranom volontiranju u 2015. godini dostupni su na www.mspm.hr.

Prema podacima Volonterskog centra Zagreb trenutno je aktivno 15.604 volontera, 17% je u dobi od 19 do 24 godine. Veći je udio žena (72%) u odnosu na muškarce (17%). 

Međunarodni dan volontera i Volonterski centar Zagreb

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera Volonterski centar Zagreb će organizirati niz aktivnosti kojima će se poseban značaj pokloniti volonterima koji svojim nesebičnim angažmanom postaju pokretači pozitivnih promjena u svojoj okolini. „Volonterski puls Grada Zagreba“ je akcija kojom će se provesti terensko istraživanje s ciljem ispitivanja stavova i mišljenja građana o konceptu volontiranja i radu VCZ-a te poticanje građana na volontiranje. Akcija, koja će ujedno biti i uvod u 20-tu godinu djelovanja Volonterskog centra Zagreb, održat će se 2. prosinca 2016. godine, od 9.00 do 16.00 sati, na području različitih kvartova diljem Zagreba. Volonteri će u paru zajedno s volonterima nekoliko zagrebačkih tvrtki, razgovarati s građanima, čuti njihova mišljenja i dati smjernice kako se mogu uključiti u volontiranje.

Gdje se sve može volontirati?

Kratkoročno ili dugoročno volontirati možete u različitim udrugama i organizacijama Hrvatske i svijeta. Izbor područja unutar kojeg ćete to činiti je na vama, a birate između kulture, zdravstva, socijalne skrbi, ekologije, izgradnje mira, rada s djecom itd. Možete volontirati da zadovoljite svoje potrebe za stjecanjem novih vještina i iskustava, boravkom u kreativnom i dinamičnom okruženju ili pak da pomognete drugima:

  • volontiranje i mladi, poslovni sektor i volontiranje, volonteri treće dobi, inkluzivno volontiranje, volontiranje i zaštita okoliša, školsko volontiranje, volontiranje u kulturi, volontiranje u socijalnoj skrbi, volontiranje i zaštita životinja. 

Opširnije informacije potražite na www.vcz.hr

Kad bi se u što većem broju aktivno i volonterski uključivali u društvo, tada bi se brže i kvalitetnije rješavali nagomilani problemi i neostvarene potrebe. Sve nesebične aktivnosti jačaju zajednicu i pozitivno utječu na živote svih uključenih sudionika. Globalne promjene uvijek počinju s lokalnim, a lokalne s promjenama u samim pojedincima. Sama činjenica da se volontiranje sve više širi i osvaja ljude u društvu okrenutom profitu i kapitalu govori koliko ljudi unatoč svemu ipak uspijevaju zadržati najvažnije vrijednosti koje, u ovako postavljenom sistemu, moramo stalno iznova dokazivati, graditi i potvrđivati. Onih koji to čine, iako se na prvi pogled tako ne čini, ipak ima dovoljno. 

Pripremila: Marija Škes, mag. educ. reh., voditeljica Odsjeka za zdrave stilove života, Odjel za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo