Zaustavite pandemiju (COVID-19): sigurnost i zdravlje na radu mogu spasiti život

Međunarodna organizacija rada (ILO – International Labour Organization) 28. travnja obilježava Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, s naglaskom na prevenciju bolesti i ozljeda na radu. Utemeljen je na tripartitnoj osnovi, socijalnom dijalogu te europskom socijalnom modelu koji su ove godine ključni za djelotvorno upravljanje sigurnošću i zdravljem na radu, kako bi se zaštitili radnici tijekom postojeće pandemije (COVID-19).

Na isti datum u Hrvatskoj obilježavamo Nacionalni dan zaštite na radu, uz nastojanje da se utječe na podizanje razine svijesti o potrebi provedbe sigurnosti i zaštite zdravlja na radu. Svaki čovjek ima pravo na sigurno radno mjesto i zdravo okruženje koje će mu omogućiti normalan socijalni i ekonomski produktivan život, što je u skladu s načelima UN-a, SZO-a i ILO-a. Ovo ima poseban značaj jer radeći provodimo trećinu svog života. Radom se omogućava ekonomski neovisan život, razvijanje sposobnosti te ostvarivanje socijalnih kontakata. 

Ovogodišnja tema kampanje je aktualna „Zaustavite pandemiju: sigurnost i zdravlje na radu mogu spasiti živote“, s prvenstvenim ciljem podizanja svijesti o uspostavljanju sigurnih praksi na radnim mjestima i važnom ulogom službi za sigurnost i zdravlje na radu. Upravo je navedena tema krilatica Međunarodnog dana sjećanja na poginule radnike, u čast svim radnicima koji su ozlijeđeni ili su preminuli na radu, kao i na invalide rada ili one kojima je zdravlje narušeno zbog rada. U trenutnoj situaciji ograničavanja kretanja zbog pandemije COVID-19, milijuni radnika u Europi prisiljeni su puno radno vrijeme raditi od kuće, kako bi se smanjila opasnost od zaraze virusom. Ova nova stvarnost može negativno utjecati na naše zdravlje. Neki od rizika koji su povezani s radom na daljinu mogu imati štetne posljedice na mentalno i fizičko zdravlje radnika, kao što su dugotrajan rad u sjedećem položaju, rad u izolaciji, nestajanje jasnih granica između radnog vremena i privatnog života, stres, nedostatak tjelesne aktivnosti. Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), kao sestrinska agencija EU-OSHA-e, pažljivo prati pandemiju i redovno objavljuje obavijesti i izvore na svojim mrežnim stranicama.

Obilježavanjem ovog dana nastoji se utjecati na podizanje svijesti o važnosti osiguranja zdravog i sigurnog okruženja za rad, što je u skladu i s odredbama Europske konvencije o ljudskim pravima, prema kojima svaki radnik ima pravo raditi u uvjetima u kojima se cijeni njegovo zdravlje, sigurnost i dostojanstvo. Također, ove godine obilježavanje Svjetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja pri radu vezano je uz novu dvogodišnju kampanju za razdoblje 2020. – 2022., usmjerenu na suzbijanje profesionalnih mišićno-koštanih poremećaja. U Europi i Hrvatskoj su mišićno-koštani poremećaji i dalje jedan od najčešćih zdravstvenih problema povezanih s poslom. Kampanja za zdrava radna mjesta u razdoblju od 2020. do 2022. godine, pod nazivom „Smanjenje opterećenja“, bavi se mišićno-koštanim poremećajima koji su trajni problem koji utječe na milijune radnika diljem Europe. Cilj kampanje je proširiti kvalitetne informacije o toj temi, potaknuti integrirani pristup upravljanju problemom i ponuditi praktične alate i rješenja koja mogu pomoći na radnom mjestu. U okviru pristupa upravljanju mišićno-koštanim poremećajima potrebno je uzeti u obzir praćenje zdravstvenog stanja, promicanje zdravlja te oporavak i ponovno uključivanje radnika koji već pate od mišićno-koštanih poremećaja. Pogledajte i podijelite videoisječke vezane uz ovogodišnji Svjetski dan sigurnosti i zaštite na radu:

https://www.napofilm.net/en/napos-films/napo-stop-pandemic

https://www.napofilm.net/en/napos-films/napo-work-height 

Marija Škes, mag. educ. reh., koordinatorica aktivnosti zdravih stilova života, Odjel za promicanje zdravlja Službe za javno zdravstvo NZJZ “Dr. Andrija Štampar”