Zdravstveno/književna radionica - „Dvije crte plavo“

U Knjižnici "Kajfešov brijeg" održana je  zdravstveno/književna radionica na temu reproduktivnog i spolnog zdravlja mladih. S učenicima škole za medicinske sestre Vinogradska razgovarali smo o svim čimbenicima vezanim uz ovu temu - maloljetničkim trudnoćama, spolnom zdravlju, o emocijama  i emotivnoj zrelosti o odnosima u vezama, samopoštovanju i ljubavi prema sebi. Također smo razgovarali o metodama kontracepcije, značenju maloljetničke trudnoće, o odgovornosti i posljedicama. Uz to, autorica  Rosie Kugli predstavila je i svoju knjigu „Dvije crte plavo“ koja svakako može biti inspiracija i put do naših tinejdžera u nastojanjima da se o ovoj temi promišlja i da se mladi ljudi bolje upoznaju sa sobom i svojim emocijama. 

Učenici su pogledali i Predstava „Dvije crte plavo“ koja je također nastala s ciljem podizanja svijesti mladih o važnosti i nužnosti odgovornog spolnog ponašanja u prevenciji maloljetničkih trudnoća.

U Hrvatskoj je prema posljednjim statističkim podacima prosječna dob u kojoj djevojčice stupaju u spolne odnose 17 godina, dok dječaci postaju spolno aktivni sa 16 godina. Prošle su godine 987 tinejdžerica postale majke, a 157 njih odlučilo se za prekid trudnoće, pri čemu više od 90 % svih tih djevojaka nije željelo ili planiralo trudnoću. Osim svijesti o spolno odgovornom ponašanju, mladima je potrebna pomoć i u stjecanju vještina u prepoznavanju i upravljanju svojim emocijama, stjecanju samopoštovanja i njegovom realiziranju u životnim situacijama. Ovaj vid suradnje i multidisciplinarnog pristupa našim osjetljivim skupinama populacije-nastavit ćemo i dalje.

Pripremila: Ana Puljak, dr.med., spec. javnog zdravstva, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo