10. listopada – Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetski dan mentalnog zdravlja 2019. godine usmjeren je ka brizi javnosti za promociju mentalnog zdravlja i prevenciju samoubojstava. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji činom samoubojstva svake godine umre preko 800 000 ljudi.

Dok se samoubojstvo smatra ozbiljnim problemom u zemljama visokog dohotka i desetim vodećim uzrokom smrti u SAD-u (Američka zaklada za prevenciju samoubojstava 2017.), također je peti vodeći uzrok smrti u Kini, dok se 79% samoubojstava događa u zemljama s niskim i srednjim dohotkom (WHO, 2018).

Tema sprečavanja samoubojstava ima za cilj privući pažnju vladajućih kako bi se tom važnom pitanju dalo prioritet u agendi javnog zdravlja širom svijeta. Navođenje ljudi da razgovaraju o temi koja je često tabu i o kojoj mnogi imaju predrasude, pomoći će zajednici da sazna više o faktorima rizika kako bi ih mogli prepoznati i naučiti ih rješavati i prevenirati. Samoubojstvo je, stoga, vrlo često moguće spriječiti i zato se može izbjeći, zbog čega se svi naši napori i javne politike trebaju usredotočiti na prevenciju.

Međutim, osobe koje pate od mentalnih bolesti često nemaju pristup uslugama mentalnog zdravlja, ponekad zato što u njihovoj zajednici ne postoje službe, a ponekad jer osjećaju sram tražiti pomoć.

Ključni cilj kampanje obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja 2019. je smanjenje stope samoubojstava u cijelom svijetu. Da bi se postigao ovaj cilj, ključno je sljedeće: prevencija mentalnih bolesti, promicanje dobrog (mentalnog) zdravlja, smanjenje stigme povezane s duševnim bolestima i poboljšan pristup skrbi o mentalnom zdravlju.

Lea Maričić, mag. psih.
Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

Prilagođeno prema: https://wfmh.global/world-mental-health-day-2019/