Stručni skup „Ambrozija u Hrvatskoj - javnozdravstveni značaj“ 14. lipnja 2019.

STRUČNI SKUP „Ambrozija u Hrvatskoj - javnozdravstveni značaj“ u sklopu akcije „Zagreb bez ambrozije“ i obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv ambrozije

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, uz potporu Gradskog ureda za zdravstvo, u sklopu akcije „Zagreb bez ambrozije“ i obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv ambrozije, organizira Stručni skup o javnozdravstvenom značaju ambrozije u Hrvatskoj. Ovo će se događanje održati 14. lipnja 2019. godine u 11.00 sati u Velikoj dvorani Zavoda, Mirogojska cesta 16.

Izuzetna prilagodljivost, plodonosnost i otpornost ambroziju svrstava u jednu od najistaknutijih invazivnih biljnih vrsta u Europi, čija se pelud smatra najjačim prirodnim alergenom našeg podneblja.

Skup će okupiti stručnjake iz županijskih zavoda za javno zdravstvo i brojne druge eksperte  koji se bave navedenom problematikom pri čemu će biti prikazani rezultati dugogodišnjih mjerenja peludi ambrozije u zraku koja provode zavodi za javno zdravstvo.

Cilj Skupa je prikazati dosadašnje aktivnosti i postignuća razvoja mlade znanstvene discipline aerobiologije u Hrvatskoj. Naglasak je na usporedbi rezultata svakodnevnih mjerenja i zastupljenosti ambrozije u kontinentalnom i mediteranskom dijelu Hrvatske. Također, cilj nam je ukazati na sve veći utjecaj alergene peludi i širenja ove korovne biljke u okolišu na zdravlje. Razmotrit ćemo zakonodavni okvir, diskutirati o provedbi i učinkovitosti mjera suzbijanja korovne biljke te prikazati pregled međunarodne suradnje. Na poslijetku, donijet ćemo zaključke o daljnjoj potrebi provedbe mjera uklanjanja i mogućnostima iste. Naglasit ćemo važnost interdisciplinarnog pristupa ovom sve većem problemu u pogledu povezivanja raznih struka i institucija.

Želimo istaknuti da je kontrola širenja ambrozije ključna za zdravlje cjelokupne populacije, baš kao i strategija prilagodbe na klimatske promjene. Uspješnost kontrole širenja ovisi o ciljanim aktivnostima, što prvenstveno uključuje izvješćivanje javnosti o dinamici peludi u zraku i obvezno isticanje važnosti pravovremenog iskorjenjivanja/uklanjanja korovnih invazivnih biljaka.

„Ambrozija je štetna za naše zdravlje, djelujmo prije nego što bude prekasno.“