Bolest bubrega ne bira dob i spol - Svjetski dan bubrega, 10. ožujka 2016.

Svrha obilježavanja Svjetskog dana bubrega je podizanje svijesti o važnosti bubrega, tog čudesnog organa koji ima ključnu ulogu u održavanju života te širenje spoznaje o tome da je kronična bolest bubrega (KBB) česta, štetna i da se može liječiti. Svjetski dan bubrega obilježava se svake godine drugog četvrtka u ožujku. Ovogodišnja tema Svjetskog dana bubrega posvećena je ranom prepoznavanju i pravovremenom zaustavljanju razvoja bolesti ovog organa. Javnozdravstvene aktivnosti koje su posvećene današnjem danu provode se pod geslom „Bolest bubrega ne bira dob i spol“ s ciljem ranog otkrivanja bubrežne bolesti od dječje do starije dobi, kako bi buduće generacije bile zdravije. Oštećenje bubrega može se otkriti rano i jednostavno pretragom urina (test mokraće na količinu bjelančevina), krvi (mjerenje razine kreatinina) te mjerenjem krvnog tlaka. Otprilike jedna od deset odraslih osoba ima neki oblik bolesti bubrega. Može se razviti u bilo kojoj starosnoj dobi, međutim kronična bolest bubrega (KBB) postaje sve učestalija s porastom životne dobi, a različiti uzroci mogu dovesti do KBB-a. Ljudsko tijelo sastoji se od 60% vode, a naši bubrezi čiste svu krv 40 puta dnevno, što je ukupno 200 litara krvi. Iz krvi bubrezi odstranjuju otpadne tvari koje se izlučuju mokraćom. Bez obzira na životnu dob, jednostavno i pravovremeno liječenje može usporiti napredovanje bolesti bubrega, spriječiti komplikacije i poboljšati kvalitetu života. Znaci napredovanja KBB-a uključuju otečene gležnjeve, umor, poteškoće u koncentraciji, smanjen apetit i neobičnu boju mokraće.

Zlatna pravila za zdrave bubrege! 

1. Budite fizički aktivni i u formi - tako možete bolje kontrolirati krvni tlak i tjelesnu težinu.

2. Redovito kontrolirajte šećer u krvi - rano otkrivanje i primjereno liječenje šećerne bolesti smanjuju učestalost dijabetičke nefropatije i zatajenja bubrega.

3. Kontrolirajte krvni tlak - arterijska hipertenzija drugi je po učestalosti uzrok oštećenja bubrega.

4. Jedite zdravu hranu i kontrolirajte tjelesnu težinu - smanjite unos soli na 5 do 6 grama dnevno. Ne dosoljavajte hranu!

5. Održavajte zdravi unos tekućine – 1,5 do 2 litre vode dnevno olakšava bubrežnu funkciju čišćenja štetnih produkata iz krvi. Osobe s bubrežnim kamencima moraju piti i više.

6. Ne pušite - pušenje djeluje nepovoljno na cirkulaciju krvi kroz bubrege i tako ih oštećuje, a istovremeno povećava rizik od raka bubrega za 50%.

7. Ne uzimajte nekontrolirano lijekove - lijekovi protiv bolova mogu oštetiti vaše bubrege.

8. Provjerite funkciju bubrega ako imate jedan ili više rizičnih čimbenika.

Manje soli za zdravlje bubrega

Ovogodišnji Svjetski tjedan podizanja svijesti o važnosti kuhinjske soli upozorava na „skrivenu“ sol u hrani. Gotovo 80% soli koju dnevno konzumiramo odnosi se na „skrivenu” sol! Veći dio soli koji unosimo u organizam skriven je u gotovoj ili polugotovoj hrani. Prije kupnje pažljivo pročitajte na deklaraciji proizvoda koliki je sadržaj natrija.

Izbjegavajte hranu s razmjerno visokim sadržajem soli: 

  • pečene proizvode kao što su kruh, peciva te zobene ili kukuruzne pahuljice;

  • suhomesnate proizvode: salame, kobasice, hrenovke, paštete i druge slične proizvode;

  • konzervirano voće i povrće;

  • „brzu” hranu kao što su pizza, hamburgeri ili prženi krumpirići;

  • procesuiranu smrznutu hranu; 

  • gotove umake, senfove, majonezu, juhe iz vrećice;

  • grickalice kao što su čips, štapići, kikiriki, pistaciji, kokice; 

  • tvrde sireve, sirne namaze, lisnato tijesto;

  • pazite na konzumaciju mineralne vode koja sadrži natrij. 

Aktivnosti za građanstvo

Svjetski dan bubrega u Hrvatskoj obilježit će se prigodnim javnozdravstvenim aktivnostima 10. ožujka 2016. godine u Zagrebu na Trgu bana J. Jelačića od 12:00 do 14:00 sati, a u ostalim gradovima Hrvatske prema rasporedu: Virovitica: Gradska bolnica od 10:00 do 12:00 sati; Trogir: Vrata od grada 10:00 do 12:00 sati; Split: K. Sućurac, Gradska bolnica od 10:00 do 12:00 sati; Sisak: Gradska tržnica, od 9:00 do 11:00 sati; Rijeka: Korzo od 10:00 do 13:00 sati; Pula: Gradska tržnica (subota 12.03.2016.) od 10:00 do 12:00 sati; Osijek: Centar Mercator od 11:00 do 13:00 sati; Zadar, Solin, Novi Marof, Hvar i Čakovec: županijske bolnice od 9:00 do 12:00 sati.

Aktivnosti za zdravstvene djelatnike - simpozij „Objedinjeni pristup u ranoj prevenciji bubrežnih bolesti od dječje do odrasle dobi“: 

U  prostorijama Hrvatskog liječničkog zbora (Šubićeva 9, Zagreb) 11. ožujka 2016. godine od 14:00 do 20:00 sati održat će se simpozij „Objedinjeni pristup u ranoj prevenciji bubrežnih bolesti od dječje do odrasle dobi“. 

Rana prevencija bubrežne bolesti od dječje do zdravstvene zaštite za odrasle tema je ovogodišnjeg simpozija „Novosti u nefrologiji, dijalizi i transplantaciji bubrega – 2016“. U Hrvatskoj je sve veći broj djece koja su kronično bolesna. Zdravstveno zbrinjavanje djece je po mnogo čemu specifično, a obuhvaća uz bolesno dijete i veliko razumijevanje za probleme s kojima se susreću roditelji ili skrbnici bolesne djece. Na simpoziju će biti govora o promociji zdravlja djece, ranom otkivanju bolesti u dječjoj dobi te mogućnostima smanjivanja posljedica bolesti i nastavku liječenja interaktivnim pristupom u kontinuitetu od pedijatrijske do zdravstvene zaštite adolescenta i odrasle dobi. (Izvor: http://www.hdndt.org/)

Članak pripremila: Marija Škes, mag. educ. reh., voditeljica Odsjeka za zdrave stilove života, Odjel za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo