Cijepljenje mladića protiv HPV-a: je li potrebno i kad mladić nema seksualnih odnosa?

Unos e-mail adrese je obavezan.

Više informacija o HPV virusu saznajte OVDJE.

Pitanja: 

Mladiću od 18 godina koji se trenutno nalazi na školovanju u Americi nudi se u internatu kao opcija cijepljenje protiv HPV-a pa majka ima pitanja:

1. Je li cijepljenje izrazito potrebno i kad mladić nema seksualnih odnosa?

2. Daje li jednom obavljeno cijepljenje trajnu zaštitu ili ima neki određeni period zaštite kad se treba ponoviti nakon nekoliko godina?

3. Jasno je da je odluka individualna, ali mislite li da cijepljenje protiv HPV-a ima više prednosti od negativnih posljedica?

Zahvaljujem, s poštovanjem!

Odgovor: 

Poštovana,

1. Cijepljenje protiv infekcije HPV virusom u visokoj postotku sprječava mogućnost zloćudne transformacije stanica te obolijevanja od raka - za žene je najvažniji rak vrata maternice, stidnice i rodnice, za muškarce rak perigenitalne i analne regije uključujući rak penisa te za oba spola rak orofaringealne regije povezan s infekcijom HPV-om. Osim toga sprječava se i razvoj genitalnih bradavica i to za oba spola. Važnost cijepljenja muškaraca je osim toga i u sprječavanju prijenosa infekcije na partnericu, jer infekcija dugo vremena nema simptome koji bi ukazivali na njeno postojanje.

2. Cijepljenje se upravo preporučuje prije stupanja u spolne odnose prije bilo kakve mogućnosti zaražavanja. Trajanje zaštite se prati otkako je cjepivo u uporabi - 11 godina, titrovi odnosno zaštita je postojana i za sada se ne uočava potreba za eventualnim docjepljivanjem.

3. Stavovi zdravstvenih autoriteta u gotovo svim zemljama koje imaju financijsku mogućnost osigurati cijepljenje dovoljno ukazuju da znanstveni svijet smatra da to cijepljenje ima jedinstvenu značajku sprječavanja raka i da su prednosti nesporne. Nakon nekoliko  milijuna doza primijenjenih širom svijeta nema dokaza da se cijepljenje može povezati s bilo kojom ozbiljnom sistemnom posljedicom.