Cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj

Unos e-mail adrese je obavezan.

Više informacija o HPV virusu saznajte OVDJE.

Pitanja: 

Je li cijepljenje u redovitom programu? Tko se u Hrvatskoj cijepi protiv HPV-a?

Odgovor: 

Kako je cijepljenje protiv infekcije HPV-om sve od registracije cjepiva pa do 2015. godine bilo samo preporučeno, ali ne i financirano, neke su lokalne zajednice postavljajući zdravstvene prioritete, podržavale i potpuno ili djelomično financirale cijepljenje za odabranu dobnu i spolnu kohortu. Najčešće su to bile djevojčice u sedmim odnosno osmim razredima osnovnih škola. Prije cijepljenja su obvezno održavani informativni roditeljski sastanci te uz informativne materijale omogućavano roditeljima i djevojčicama da se odluče i odazovu cijepljenju.  

Od 2015. godine cijepljenje je u redovitom programu kao preporučeno i besplatno. Cijepe se djevojčice i dječaci u osmom razredu osnovne škole, a u školskoj godini 2016/2017. cijepit će se besplatno i djevojčice i dječaci u prvom razredu srednje škole. Do kraja 2016. godine cijepljenje je besplatno i za sve zainteresirane osobe, ali mora započeti u 2016. godini. Za učenike roditelji moraju potpisati informirani pristanak. Informacije o cijepljenju bit će pružene putem škola, na posebnim ili roditeljskim sastancima. 

Može li cjepivo biti lijek za osobu koja je već zaražena?

Ne, cjepivo ne liječi postojeću infekciju.

Trebaju li osobe koje su cijepljene i dalje odlaziti na preventivne preglede (Papa test)?

Da sve cijepljene žene trebaju se i dalje redovito kontrolirati prema preporučenim nacionalnim protokolima. Iako su cjepiva učinkovita, ona ne štite protiv svih postojećih onkogenih tipova HPV-a te su kontrole potrebne i dalje. 

Je li cijepljenje preporučeno i za trudnice? 

Ne, cjepivo se ne preporuča trudnicama, no nema nikakvih dokaza da je štetno bilo za trudnicu bilo za dijete. Ukoliko je žena ne znajući cijepljena u trudnoći, za preostale doze treba čekati i nastaviti cijepljenje nakon poroda. 

Što ako se osoba onesvijesti nakon cijepljenja?

Nesvjestica nakon cijepljenja, osobito u mladih djevojaka, nije rijetka nuspojava. Kako bi se spriječila, preporuča se da djevojka ostane sjediti 10 do 15 minuta nakon injekcije, kako bi se spriječila nesvjestica i moguće posljedične ozljede.