Cijepljenje u školskoj dobi

Cijepljenje je najuspješnija i najjeftinija metoda sprečavanja zaraznih bolesti. Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, (N.N. 79/07) i Pravilniku o načinu provođenja imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti (N. N. 164/04) sva su školska djeca obveznici cijepljenja protiv difterije, tetanusa, dječje paralize, ospica, rubeole, zaušnjaka i virusne žutice tipa B. Sva cijepljenja koja su dio Kalendara cijepljenja obvezna su i besplatna. Cijepljenje školske djece provode nadležni timovi školske medicine u pravilu tijekom nastave, u prikladnim prostorijama škole ili u ambulantama. Škole po obavijesti školskog liječnika dovode učenike. Roditelji su obaviješteni o provedbi cijepljenja preko škola i dužni su po svom djetetu poslati Iskaznicu imunizacije i, ukoliko postoji, relevantnu medicinsku dokumentaciju.

Pregledom prije cijepljenja školski liječnik utvrđuje da li je potrebno cijepljenje odgoditi (npr. akutne bolesti, povišena tjelesna temperatura, trenutno provođena terapija i dr.) ili proglasiti kontraindiciranim za dijete (npr. preosjetljivost na sastojke cjepiva, teže nepoželjne reakcije prilikom prethodne aplikacije cjepiva i dr.). Odluku o necijepljenju djeteta donosi isključivo liječnik. Ako ne postoje razlozi koje utvrdi liječnik cjepitelj, roditelj ima obvezu cijepiti dijete, jer u suprotnom ugrožava zdravlje vlastitog djeteta i čitave populacije.

Svako cjepivo može izazvati određenu neželjenu reakciju no kod većine cijepljene djece nema reakcija ili su one blage, npr. bol, crvenilo, blaga oteklina na mjestu injekcije, lagano povišena temperatura.

Zahvaljujući cijepljenju neke teške i smrtonosne bolesti su danas potpuno iskorijenjene, a neke su iznimno rijetke. Primjerice, uvođenjem cijepljenja protiv velikih boginja, ta je smrtonosna bolest iskorijenjena u čitavom svijetu. Cjepivom su eliminirane difterija i dječja paraliza u brojnim zemljama, a u Hrvatskoj je zabilježen posljednji slučaj difterije 1974., a dječje paralize 1988. godine. Smanjenje obolijevanja od ospica, rubeole i zaušnjaka rezultat je sustavnog provođenja cijepljenja protiv tih bolesti.

Procjepljenost zagrebačke djece koju provode školski liječnici je odlična i premašuje zakonski propisani minimum od 95% obuhvaćenosti.

 

Kalendar cijepljenja:

I. razred - cijepljenje protiv: ospica, zaušnjaka (parotitisa), rubeole: na pregledu za upis u prvi razred  te  dječje paralize tijekom prvog razreda.

VI. razred - cijepljenje protiv: hepatitisa B - tri doze cjepiva.

VIII. razred - cijepljenje protiv: difterije, tetanusa i dječje paralize. Cijepljenje protiv HPV infekcija (preporučeno cijepljenje za dječake i djevojčice).

Završni razred srednje škole - cijepljenje protiv: difterije i tetanusa.

Iskaznicu cijepljenja važno je čuvati čitav život jer ona je dokaz da je osoba zaštićena. Potreba za iskaznicom cijepljenja može se pojaviti prilikom povreda, putovanja u inozemstvo, smještaja u kolektiv, upisa u srednje škole i fakultete zdravstvenog usmjerenja, prilikom pojave epidemije zarazne bolesti i slično.