DiaVitas javnozdravstvena akcija povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u suradnji s KBC Zagreb – bolnicom Rebro, Diamelli – Poliklinikom za dijabetes i predstavnicima DiaVitas-a obilježava Svjetski dan šećerne bolesti, 14. i 15. studenog 2015.

DiaVitas javnozdravstvena akcija povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti

ZAGREB, 14. studenog 2015. – Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti pozivamo građane na DiaVitas javnozdravstvenu akciju koja se u subotu i nedjelju (14. i 15. studenog 2015. godine) održava na trgu Dalmacija trgovačkog centra Arena Centar u Zagrebu.

Stručnjaci Centra za preventivnu medicinu NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ posjetitelje će u vremenu od 12:00 do 14:00 sati (subota, 14. studenog 2015.) i 12:00 do 14:00 sati (nedjelja, 15. studenog 2015.) savjetovati o zdravoj prehrani, regulaciji šećerne bolesti i tjelesnoj aktivnosti. Također, posjetitelji će više moći saznati i o aplikaciji za pametne telefone DiaVitas - digitaliziranom vodiču za usvajanje i održavanje zdravog životnog stila koji svojim mogućnostima pruža pomoć u regulaciji dijabetesa, pretilosti i zdravstvenih poremećaja povezanih s ovom bolesti. Partneri akcije zajedničkim će nastojanjima doprinijeti jačanju svijesti o bolesti koja predstavlja velik javnozdravstveni problem te je izražen trend daljnjeg porasta broja oboljelih.

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog svake godine u više od 160 zemalja svijeta s ciljem podizanja svijesti javnosti o ovoj bolesti. I 2015. godine tema Svjetskog dana šećerne bolesti glasi „Zdrav život i dijabetes“. Edukacija i prevencija usmjereni su na poznavanje znakova upozorenja i rizične faktore, znanje o tome tko može pomoći pri kontroli bolesti te što učiniti ukoliko bolujete od ove bolesti.

DiaVitas mobilna aplikacija omogućuje personaliziranje načina prehrane i vježbanja, pri čemu se u obzir uzimaju unesene medicinske informacije. Evidentiranje navika i ponašanja oboljelih pomoću DiaVitas aplikacije također koristi i liječnicima u procjeni u kojoj se mjeri njihovi pacijenti pridržavaju zdravstvenih preporuka. Aplikacija je razvijena uz pomoć najnovijih znanstvenih istraživanja. Prema rezultatima ispitivanja životni stil (prehrambene navike, dnevna tjelovježba, spavanje, stres) značajno utječe na raznolikost i sastav “dobrih” bakterija u probavnom sustavu. Za dugoročan uspjeh u mijenjanju prehrambenih navika i uvođenju dnevne tjelovježbe potreban je personaliziran pristup kakav nudi aplikacija DiaVitas. U aplikaciju korisnici mogu unijeti svoju povijest bolesti, prema kojoj će im aplikacija preporučiti dnevni unos hrane i aktivnosti kojima mogu poboljšati svoje zdravstveno stanje. Zahvaljujući dnevnom praćenju zdravstvenih parametara, režima prehrane i fizičke aktivnosti, korisnicima su omogućeni svakodnevni zdravstveni savjeti te usvajanje zdravih životnih stilova i navika.

Dijabetes je kronična bolest koja nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može učinkovito upotrijebiti proizvedeni inzulin. Neadekvatna proizvodnja inzulina ili njegova nedjelotvornost uzrokuju povišenu razinu glukoze u krvi (hiperglikemija). Ona može rezultirati dugoročnom štetom za organizam, odnosno oštećenjem pojedinih organa i tkiva. Raširenost šećerne bolesti (dijabetesa) postaje globalna i poprima osobitosti epidemije, bolest prate teške zdravstvene posljedice.

Što kažu brojke u Hrvatskoj?

  • dijabetes je odgovoran za 3.683 smrti godišnje – deset oboljelih umire svakog dana;
  • u svijetu danas više od 366 milijuna osoba boluje od šećerne bolesti, a u Hrvatskoj 315.900 odraslih osoba (što je ukupno 9,2% ukupne populacije)
  • stručnjaci procjenjuju da će do 2030. godine taj broj porasti na 329.300 oboljelih u Hrvatskoj;
  • dijabetes je jedan od prvih deset uzročnika invalidnosti i komplikacija kao što su srčani udar, moždani udar, amputacije i oštećenja vida;
  • preko 40% osoba s dijabetesom ne zna da je oboljelo;
  • prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dijabetes je na četvrtom mjestu kao uzročnik smrti u Europi;
  • sve češće se javlja u mlađoj životnoj dobi.