DSA-TOF/MS – od uzorka do rezultata u nekoliko sekundi

Od 2014. godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ instrumentom DSA/TOF-MS (engl. direct sample analyser/time of flight-mass spectrometer) omogućen je brzi screening i potvrda analita u vrlo kratkom vremenu, a samim time pruža se nova razina jednostavnosti, produktivnosti i učinkovitosti u laboratoriju. Naime, masena spektrometrija jedna je od značajnijih tehnika u suvremenoj organskoj analizi. Hrana, predmeti opće uporabe i okolišni uzorci (voda, tlo) pobuđuju sve veće zanimanje javnosti. Sve je veća svijest ljudi vezano uz brigu za zdravlje i očuvanje okoliša. Kako bi se omogućila dostupnost i povoljnost analiza, ne samo službenim institucijama nego i široj javnosti, intenzivno se traga za analitičkim instrumentima koji omogućavaju brzu, pouzdanu i relativno povoljnu analizu. Zbog potreba proizvođača i tržišta za brzim dobivanjem rezultata u NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ razvijene su metode, opisane u nastavku: 

Prisutnost kortikosteroida u kozmetičkim proizvodima 

Na tržištu je danas dostupan veliki broj „prirodnih“ pripravaka koji liječe različite vrste dermatitisa i često deklariraju da su „bez kortikosteroida“. Naime, u velikom broju slučajeva se baš u takvim pripravcima nađu navedene ne dozvoljene tvari. Stoga smo „uveli“ metodu koja brzo otkriva prisutnost kortikosteroida u „prirodnim pripravcima“ i drugim uzorcima koji navode na deklaraciji „bez kortikosteroida“. 

Prisutnost aktivnih tvari u tabletama za potenciju 

Danas je sve češći problem erektilna disfunkcija koja se liječi pomoću lijekova, ali i različitim dodacima prehrani. Sildenafil i njegovi analozi često se mogu naći u pripravcima za potenciju. Kako su to farmakološki aktivne supstance i kao takve nisu dozvoljene u dodacima prehrani, uspostavili smo jednostavnu metodu „otkrivanja“ navedenih supstanci u pripravcima za prehranu.

Prisutnost melamina

Melamin je bezbojan prah koji služi kao polazna sirovina za izradu melaminske smole, a koja se dalje koristi kao ljepilo. U svojoj molekulskoj formuli melamin sadrži dušik i stoga ga se zna ilegalno dodavati u pripravke koji imaju visok udio proteina (dječja hrana, proteinski napici, matična mliječ).

Autentičnost hrane (ulje, sok) 

Osim zdravstvene ispravnosti vrlo je važno provoditi i kontrolu kvalitete i sukladnost nekih navoda na deklaraciji. Iako na deklaraciji može biti navod da je, npr. ulje ekstra djevičansko maslinovo ili bučino…često ih proizvođači znaju miješati s dosta povoljnijim vrstama (suncokretovo, sojino, repičino…). Stoga je važno takve proizvode ukloniti s polica ili prilagoditi deklaraciju. Osim patvorenja ulja, u našem laboratoriju moguće je provjeriti da li su voćni sokovi sukladni navodima na deklaraciji ili su miješani s povoljnijim i dostupnijim voćem (jabuke, grožđe…).

Osim navedenog u Uredbama europske komisije postoji veliki broj analita koji zahtijevaju provjeru, u namirnicama kao što je sudan (zabranjeno umjetno bojilo) ili predmetima opće uporabe bisfenol (zabranjen spoj u polikarbonatnoj plastici), a isto tako i u kozmetici. Nažalost sve su veći „trendovi“ obmane potrošača bilo u smislu kvalitete proizvoda ili zdravstvene ispravnosti, stoga je zadaća odgovornih institucija uspostaviti što širu i kvalitetniju kontrolu proizvoda na tržištu.

Članak pripremile: dr. sc. Martina Bevardi, dipl. ing., i Josipa Kosić-Vukšić, dipl. ing., Odjel za zajedničke analitičke i potvrdne metode