Europski projekt „Mi jedemo odgovorno!“ (Kako hrana mijenja svijet) - cjelodnevni seminar, 20. srpnja 2016.

Kao finale prve godine projekta „Mi jedemo odgovorno“ u srijedu, 20. srpnja 2016. s početkom u 9.30 sati u Velikoj dvorani Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ održat će se seminar za projektni tim, nastavnike i koordinatore projekta s ciljem pružanja uvida u metodologiju globalnog učenja, aktiviranja mladih na istraživanje globalnih problema i njihove međuovisnosti. Na seminaru će se analizirati što dovodi do pozitivnih promjena i kako ih vrednovati. Predavači na seminaru bit će Andrea Bullivant iz Liverpool World Centra/Velika Britanija i Tereza Čajková iz češke udruge Glopolis - međunarodni koordinator projekta “Mi jedemo odgovorno”.

Seminar je organiziran za koordinatore projekta, sudionike projekta i zainteresirane stručnjake iz područja na koji se projekt odnosi. Cilj ovog seminara je podijeliti ideje i mišljenja što je to globalno učenje i širenje znanja, istražiti mogućnosti i načine uključivanja djece i mlađih naraštaja u propitivanje o ulozi hrane u našim životima, utjecaju odabira hrane i naših odluka na naš okoliš, naš život i naše zdravlje. Kroz radionice i predavanja pokušat će se i odgovoriti na pitanje kako se može provesti promjena u našem ponašanju i našim odabirima (kad su hrana i prehrana u pitanju) i kakve rezultate će imati te promjene te kako ih možemo „izmjeriti“. Kroz seminarske aktivnosti steći će se i uvid u metodologije globalnog učenja i razmijeniti edukacijski materijali.

Pilot projekt "Mi jedemo odgovorno" je prvi pokušaj, u Europskoj Uniji, izgradnje školskog programa koji rješava ključna pitanja potrošnje hrane. Kroz akcijski orijentiranu pedagošku metodologiju i poznatih sedam koraka Eko-škole, mladi će razvijati kritičko razmišljanje, znanje, vještine i stavove te postati globalni građani i izazvati sami sebe da usvoje nove obrasce ponašanja i nove prehrambene navike.

Radnu skupinu projekta čine predstavnici Udruge Lijepa Naša, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Zdravstvenog veleučilišta Zagreb, Udruge Bioteka, Vivera d.o.o., Osnovne škole Visoko i Tehničke škole Kutina.

Projekt se realizira u Eko-školama (školama koje imaju Eko zastavicu), a zamišljen je tako da prati metodologiju Eko-škola prilagođenu temi projekta.

Tijekom tri godine, projekt će se realizirati u 100 Eko-škola u Republici Hrvatskoj (20 Eko-škola prve godine i 40 Eko-škola u drugoj i trećoj godini realizacije projekta).

Zbog važnosti izazova kojim se kroz projekt bavimo, vrlo je važno osvijestiti i osposobiti mlade da budu aktivni i odgovorni akteri pozitivnih i uravnoteženih prehrambenih navika. Mladi su oni koji stvaraju svoju i našu budućnost, a naša ponašanja i navike najintenzivnije se stvaraju u djetinjstvu i mladosti. Priča s hranom uvijek počinje s izborom hrane koju konzumiramo i nekoliko najvažnijih pitanja: što jedem, koliko otpada produciram pri tome, odakle dolazi moja hrana, kako je moja hrana proizvedena, tko ju je proizveo i na koje sve načine utječe na ljude i planet? Potraga za odgovorima na ova pitanja je uzbudljivo, korisno putovanje i putovanje koje osvješćuje. Svjesno istraživanje, doživljavanje i primjenjivanje novih ili prilagođenih načina konzumiranja, koraci su koje možemo poduzeti kako bi postigli globalnu promjenu, a da se pomaknemo s mjesta na kojem stojimo.

Detalji o projektu dostupni su na:

http://www.eko.lijepa-nasa.hr/eko-projekti-detaljno/mi-jedemo-odgovorno

Članak pripremili: Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja (NZJZ „Dr. Andrija Štampar“) i Josip Gregac, mr. sc, Udruga Lijepa Naša