Europski tjedan mobilnosti, 16. do 22. rujna 2017. – Dijeljenjem dobivate više

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna s ciljem podizanja svijesti javnosti o poboljšanju kvalitete života stanovnika europskih gradova, potrebi primjene akcija za smanjenje zagađenja u urbanim sredinama, promociji prava na zdravi život te edukaciji građana s ciljem poboljšanja kvalitete života u gradu.

Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti održava se s temom „Ekološka, zajednička i inteligentna mobilnost“ i pratećom akcijom „Dijeljenjem dobivate više“, kojom se građane nastoji potaknuti na korištenje zajedničkih vrsta prijevoza (gradskog, međugradskog) te korištenje automobila za zajedničku vožnju čime je moguće pridonijeti smanjenju broja automobila na cesti.

Europski tjedan kretanja je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se održava u organizaciji Europske komisije i nekoliko europskih organizacija.

Javnozdravstvene aktivnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“

Staza zdravlja

Služba za javno zdravstvo – Odjel za promicanje zdravlja i Centar za preventivnu medicinu

Vrijeme održavanja: 21. rujna 2017. (četvrtak) od 10.00 -13.00 sati.

Mjesto održavanja: Park Bundek

  • Zdravstveno savjetovanje o primjerenoj tjelesnoj aktivnosti, vježbanju u svakodnevici, načinima motivacije za provođenje redovite tjelesne aktivnosti, potrebi i ispravnim načinima zaštite od sunca prilikom tjelesne aktivnosti na otvorenom, vježbanju na radnom mjestu.
  • Specifična savjetovanja o primjerenom unosu soli i tekućine te prilagodbi tjelesne aktivnosti individualnom zdravstvenom stanju i primjerenoj prehrani.
  • Besplatno mjerenje tlaka te liječnički savjeti o načinima unaprjeđenja zdravlja.
  • Šetnja „Stazom zdravlja“, prikaz vježbi istezanja i vježbi umjerenog intenziteta prikladnih za svakodnevno izvođenje te pokazne vježbe vezane za tjelesnu aktivnost na radnom mjestu.
  • Podjela edukacijskih materijala (brošure i letci).

Što onečišćuje zrak?

Služba za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša

U okviru Europskog tjedna mobilnosti Laboratorij za aerobiologiju i ove godine sudjelovat će s aktivnostima usmjerenim ka upoznavanju naših najmlađih članova društva o značaju onečišćenja zraka, utjecaju na kvalitetu života i podizanju svijesti o ozbiljnosti istog.

Prilagođenim predavanjem educirat će se djeca školskog uzrasta (drugih razreda) na temu „Što onečišćuje zrak?“. U četvrtak, 21. rujna je tako planiran posjet Osnovnoj školi Voltino (u 9.00 sati). Djeca će se upoznati sa značajem zraka za sve nas, utjecajem prometa na kvalitetu zraka, doznat će što je pelud, koja pelud je alergena i zašto nam šteti, kako buka utječe na zdravlje i okoliš te naučiti prepoznati alergenu biljku ambroziju. Uz mali kviz znanja djeci će biti podijeljene edukativne brošure i peludni kalendari.

Sve informacije o ovogodišnjem Europskom tjednu mobilnosti i mjestima obilježavanja možete pronaći u brošuri.