Kazališni festival za djecu i mlade u sklopu Nacionalnog projekta “Živjeti zdravo”

Kako bi se djecu i mlade potaknulo da osvijeste i obrate pozornost na važnost očuvanja zdravlja i odbace moguće nezdrave navike, ali i nauče nešto novo o odgovornom spolnom ponašanju, pravilnoj prehrani i prevenciji ovisnosti, u sklopu Nacionalnog projekta „Živjeti zdravo“, financiranog bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, organizira se izvedba predstava „Lucijina priča“ i „D(n)o dna“.

Predstave će se održati u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka, Park stara Trešnjevka 1 u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Predstava „Lucijina priča“ održat će se u četvrtak, 16. studenog u 13.00 sati, a izvode ju glumci Ri-Teatra u suradnji s udrugom “Hepatos Rijeka”. „Lucijina priča“ namijenjena je učenicima od 1. do 4. razreda srednje škole i mladima kako bi se na edukativan i duhovit način poslala poruka o važnosti prevencije rizičnih ponašanja, odgovornog spolnog ponašanja i brige za zdravlje, povećala svjesnost i znanje o prevenciji HIV infekcije, virusnih hepatitisa i spolno prenosivih bolesti, te doprinijelo smanjenju diskriminacije oboljelih među adolescentskom populacijom. 

Predstava „D(n)o dna“ namijenjena je učenicima 1. i 2. razreda srednje škole, a ukazuje na sve opasnosti koje skriva konzumiranje alkohola kod mladih. „D(n)o dna“ održat će se u četvrtak, 23. studenog u 13.00 sati, a izvode ju glumci Tirene.

Nakon izvedbe svake predstave glumci i djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uz gostovanje drugih stručnjaka proširit će edukaciju o temi iz predstave kroz interakciju s publikom u trajanju od 30 minuta.

U raspravu nakon predstave “Lucijina priča” uključit će se stručnjaci HZJZ-a, liječnica školske medicine, ginekologinja, studentica medicine iz udruge CroMSIC i mladi liječnici te sociolog, pisac, kolumnist i televizijski voditelj Bruno Šimleša, a u raspravi nakon predstave “D(n)o dna” sudjelovat će psihologinja i drugi stručnjaci iz HZJZ-a.

Služba za javno zdravstvo