Održana predavanja i radionice Službe za javno zdravstvo povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti

Služba za javno zdravstvo Zavoda, kao i prethodnih godina, pridružila se obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti, koji se ove godine obilježava pod temom „Kombiniraj i kreni!“. Uključivanjem koncepta multimodalnosti i uvođenjem nekih održivih metoda prijevoza u naše putovanje, ne samo da možemo pozitivno utjecati na okoliš, već i dodatno uštedjeti novac. Pored zdravstvenih prednosti, putem multimodalnog pristupa može se ostvariti značajna ušteda, osobito kada kratka putovanja završavaju šetnjom ili bicikliranjem. Primjerice, hodanje na posao na kratkim relacijama (npr. do pet km) osigurava nam 30 minuta vježbanja dnevno, što je u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Studije su dokazale da ljudi koji hodaju najmanje 25 minuta na dan mogu očekivati da će prosječno živjeti dulje tri do sedam godina. Također, kada uz pješačenje koristimo i javni prijevoz, vrijeme na putu možemo iskoristiti za čitanje novina, opuštanje i slušanje glazbe...

Stručni djelatnici Službe za javno zdravstvo održali su dvije javnozdravstvene akcije – predavanja, radionice i savjetovanja uz podjelu prigodnih edukativnih materijala.

Edukativnu radionicu „Tvoje tijelo je stvoreno za pokret“ održao je mr.sc. Hrvoje Radašević, prof. kineziolog u Dječjoj knjižnici Medveščak “M2” za učenike četvrtog razreda Osnovne škole „Miroslav Krleža“. Motorički rast i razvoj kao i senzorička integracija bitni su za učenje jer se kretanjem aktiviraju određena područja mozga koja su važna za učenje. Za djecu i adolescente su kretanje i tjelesna aktivnost iznimno važni, imaju važnu razvojnu ulogu, djeluju na psihološki, socijalni i kognitivni razvoj djece, pozitivno utječu na fizičko zdravlje.

Predavanje i radionicu “Promijenite životni stil: sjedite manje – živite duže i zdravije” održala je Marija Škes, mag. educ. reh., za sudionike programa „Edukacijom do zdravlja i kvalitetnijeg života“ Udruge za prevenciju prekomjerne tjelesne težine, te je namijenjena svima koji žele više brinuti o svom zdravlju, prehrani, tjelesnoj aktivnosti, ali i naučiti sve o psihološkom pristupu i motivaciji u održavanju primjerene tjelesne težine. Životni stil znatno utječe na naše zdravlje. Nezdrave životne navike formirane u djetinjstvu prenose se u mladenaštvo i odraslu dob i predstavljaju odgovarajuću prijetnju zdravlju pojedinca i zajednice. Usvajanje i provođenje zdravih životnih navika kao stila života, temelj je ne samo prevencije pretilosti nego i prevencije nastanka kroničnih nezaraznih bolesti. Sudionici predavanja upoznati su kako promijeniti životni stil, dobro organizirati i kvalitetno provesti slobodno vrijeme te uklopiti preporučenih pola sata tjelesne aktivnosti u svakodnevni raspored uz prezentaciju programa kratkih vježbi te podjelu edukativnih materijala. 

Pripremila: Marija Škes, mag. educ. reh., Odjel za promicanje zdravlja Službe za javno zdravstvo