Održano međužupanijsko stručno vijeće socijalnih pedagoga na temu školske fobije

U Poljoprivrednoj srednjoj školi u Zagrebu održano je Međužupanijsko stručno vijeće socijalnih pedagoga u organizaciji voditeljice Stručnog vijeća prof. Ivane Kelek Sabolić. Skup je bio posvećen problemu školske fobije. 

Predavanje je održala specijalistica školske medicine dr. Ljiljana Josipović iz Službe za školsku i adolescentnu medicinu Zavoda. Dr. Josipović je ujedno i geštalt terapeut, a u svakodnevnom radu kao školska liječnica susreće se s ovom vrstom teškoća. Cilj predavanja bila je edukacija sudionika o novim spoznajama o školskoj fobiji, razmjena iskustava te utvrđivanje zajedničkih algoritama postupanja.

Visoka prevalencija ove teškoće koja se, ovisno o istraživanjima, kreće od 8 do 20%, veliki broj izostajanja iz škole te sve veći broj djece koji se ne vraća u školske klupe, podaci su koji zahtijevaju sustavniji pristup problemu. U zaključku predavanja naglasak je stavljen na pravovremeno otkrivanje i ranu intervenciju, a u tom cilju osobitu važnost ima senzibilizacija učitelja. Oni su, uz roditelje, neophodni u prepoznavanju problema, pružanju podrške učeniku i ostvarenju podržavajuće školske okoline, kako bi se učenik što ranije vratio svakodnevnim aktivnostima.

Služba za školsku i adolescentnu medicinu