"Riješimo se predrasuda od najmanje dobi" - povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, 14. studenoga 2017.

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti Odjel za promicanja zdravlja Zavoda, u suradnji s knjižnicom Grada Zagreba „Voltino” u srijedu, 15. studenog 2017. održat će radionicu osnovnoškolcima škole „Voltino”. Kroz kreativnu radionicu približit ćemo djeci osnovne pojmove vezane za šećernu bolest. Osim upoznavanja s činjenicama, pojmovima zdravlja i bolesti, naglasak radionice bit će na razbijanju predrasuda vezanu za ovu bolest, ali i bilo koju drugu kroničnu bolest s kojima se susreću i oni najmlađe dobi. Kroz radionicu, naučit ćemo djecu kako da prihvate oboljele vršnjake, ali i kako da sami prihvate bolest, ako im se dogodi (ili im se već dogodila) te kako da ju pretvore u izazov koji ispravnim pristupom mogu savladati.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuje se  u svijetu danas više od 366 milijuna osoba boluje od šećerne bolesti, a stručnjaci procjenjuju da će, bez  javnozdravstvene intervencije do 2030. godine taj broj porasti do 550 milijuna. 

Iz tog  ovog razloga,  osim liječenja, prevencije i informativne edukacije, izuzetno je važno učiti, od najmlađe dobi, kako se nositi s kroničnim bolestima i prihvatiti ih kao životni događaj. Jednako važno je i razbijati predrasude o bolesti, oboljelima, njihovim mogućnostima i sposobnostima da žive ispunjen i normalan život.

Pripremila: Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva voditeljica Odjela za promicanje zdravlja