Stručna predavanja "Prijevare vezane uz hranu" i "Alergeni podrijetlom iz hrane", 12. travnja 2016.

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na stručna predavanja s temama "Prijevare vezane uz hranu" i "Alergeni podrijetlom iz hrane", koja će se održati u utorak, 12. travnja 2016. godine u 10:00 sati u Velikoj dvorani NZJZ "Dr. Andrija Štampar", Mirogojska cesta 16.

Izlaganje o prijevarama vezanim uz hranu održat će dr. sc. Ivona Babić, dipl. ing., iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane ujedno je i nacionalna kontakt točka Republike Hrvatske na razini EU za navedeno područje. DOk će izlaganje na temu "Alergeni podrijetlom iz hrane" održati dr. sc. Dario Lasić,  dipl. ing., voditelj Laboratorija za kemijske analize hrane NZJZ "Dr. Andrija Štampar". Dr. sc. D. Lasić je ujedno i član upravljačkog odbora unutar projekta koji se financira iz EU fondova Obzor 2020 - COST Action 1402: Improving Allergy Risk Assessment Strategy for New Food Proteins (www.imparas.eu) pa će predavanje obuhvatiti presjek poznatih i najčešćih alergena iz hrane, novosti u strategiji procjene rizika o alergenim svojstvima bjelančevina iz nove hrane te predstavljanje aktivnosti projekta koji se bavi ovom vrlo aktualnom i zanimljivom temom.

Organizacijom ovog predavanja želja nam je okupiti eminentne stručnjake kako bi pružili provjerene informacije i spoznaje o problematici koja opravdano izaziva interes ponajprije potrošača, ali i čitavog niza djelatnosti (laboratoriji, industrija, inspekcijske službe i sl.) koje su aktivno uključene u spomenuto područje. 

Program:

9:45 - 10:00 Prijava sudionika

10:00 - 10:15 Pozdravne riječi dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj i prof. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., voditelj Odjela za sustave sigurnosti hrane Službe za epidemiologiju.

Izlaganja:

10:15 – 11:15    „Prijevare vezane uz hranu “,  dr.sc. Ivona Babić, dipl.ing. (Uprava za veterinarstvo i   sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede)

11:15 – 11:45   „Alergeni podrijetlom iz hrane“, dr.sc. Dario Lasić, dipl.ing. Voditelj Laboratorija za kemijske analize hrane

11:45 – 12:00   Kratka rasprava

Seminar će se bodovati od strane Hrvatske Komore zdravstvenih radnika za strukovni razred Djelatnost sanitarnog inženjerstva (DSI), sukladno Pravilniku.