Svibanj: mjesec posvećen preventivnim aktivnostima u borbi protiv melanoma

Ciklus radionica o zaštiti od sunca

Povodom obilježavanja Mjeseca posvećenog preventivnim aktivnostima u borbi protiv melanoma, 4. svibnja Odjel za promicanje zdravlja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ započeo je s ciklusom radionica o zaštiti od sunca. Prva radionica održana je u Knjižnici Voltino, učenicima četvrtog razreda Osnovne škole Voltino. Na radionici smo s učenicima i učiteljicom razgovarali o suncu, dobrobitima i važnosti sunca, ali i potencijalnim opasnostima, ozonskom omotaču, našoj koži i svim njenim funkcijama, važnosti kože kao našeg najvećeg organa, kao i o potrebi te načinima zaštite od sunca. 

Razgovarali smo i o UV zrakama, vrsti UV zraka, načinima njihovog mjerenja, a s učenicima smo „prošetali“ i kartom na kojoj su označene postaje koje mjere razinu UV zračenja, postavljene u sklopu hvalevrijednog gradskog programa „Uređaj mjerač UV indeksa na odabranim lokacijama u Gradu Zagrebu“. Učenici su tom prilikom mogli čuti praktične savjete i preporuke o zaštiti od sunca s naglaskom na važnost zaštite u njihovoj dobi. Aktivno i zainteresirano su sudjelovali u radionici, a predočeni su im i brojni materijali vezani uz temu. Na kraju radionice održan je i veseli kviz znanja.

Sljedeće radionice održat će se u Knjižnici Grada Zagreba Jelkovec za učenike Osnovne škole Jelkovec (Sesvete), a radionica prilagođena starijim uzrastima održat će se u Učeničkom domu Dora Pejačević.

Pripremila: Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja