Svjetski dan šećerne bolesti obilježen javnozdravstvenom akcijom - radionicama i igrom u dječjim vrtićima

Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, u organizaciji Odjela za promicanje zdravlja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 14. studenog 2016. održane su edukativne radionice u Dječjem vrtiću „Tatjana Marinić“ i Dječjem vrtiću „Savica“. Edukativne radionice su dio aktivnosti „Volontera u parku“, komponente „Zdravlje i okoliš“, sastavnice Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ Ministarstva zdravlja RH usvojenog od Vlade RH u lipnju 2015. godine.

Ideja javnozdravstvene akcije bila je na zanimljiv i blizak način, kroz igru i priču, upoznati djecu predškolske dobi sa šećernom bolesti, izazovima koje donosi, načinima prevencije i zdravim stilovima života te ih senzibilizirati za teškoće s kojima se svakodnevno susreću djeca s kroničnim bolestima. Potom su uslijedile različite taktilne igre i upoznavanje s Brailleovim pismom za slijepe osobe, a djeci su za uspješno sudjelovanje u radionici podijeljene diplome. Edukativnu radionicu proveli su studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji sa zdravstvenim voditeljicama vrtića i lokalnim patronažnim sestrama. Također, po završetku radionice, djelatnici vrtića imali su priliku izmjeriti razinu šećera u krvi i krvni tlak.

Aktivnosti su, sukladno glavnoj poruci ovogodišnjeg dana šećerne bolesti  (Eyes on diabetes) bile usmjerene na rano prepoznavanje, podizanje svijesti i senzibilizaciju o šećernoj bolesti. Oko je najvažnije ljudsko osjetilo putem kojeg primamo 90% svih informacija iz okoline, naša „kamera“ koja nam omogućuje svjesnu percepciju svjetla, vid, razlikovanje boja, percepciju dubine. Oči i zdrav vid sastavni su dio našeg zdravlja. Oštećenje ili gubitak vida znatno ograničavaju kvalitetu života. 2016. godina je četvrta godina primjene Akcijskog plana Svjetske zdravstvene organizacije koji se odnosi na prevenciju izbježive sljepoće i oštećenja vida, a ovogodišnji poziv na akciju povodom Svjetskog dana vida glasio je „Sveobuhvatno/univerzalno zdravlje očiju“ (Universal Eye Health). Svjetski dan zdravlja ove je godine također bio posvećen prevenciji od dijabetesa, koji se sve češće pojavljuje u mlađoj životnoj dobi, a više od 40% oboljelih ni ne zna da su bolesni. Problemi s vidom, kojemu je vodeći uzrok gubitka vida u svijetu upravo dijabetes, a koje on može i uzrokovati, mogu znatno narušiti kvalitetu života osobe koja boluje od šećerne bolesti. Stoga je iznimno važno odlaziti na redovite preventivne godišnje preglede. U usporedbi s općom populacijom, osobe s dijabetesom imaju 25 puta veći rizik od sljepoće, stoga je u primarnoj prevenciji najvažnije započeti edukaciju o šećernoj bolesti i posljedicama već u najranijoj dobi.

Pripremila: Marija Škes, mag. educ. reh., voditeljica Odsjeka za zdrave stilove života, Odjel za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo