Festival srca - Svjetski tjedan prirođenih srčanih bolesti u djece, 7. do 14. veljače 2015.

Svjetski tjedan prirođenih srčanih bolesti u djece obilježava se i ove godine od 7. do 14. veljače. U organizaciji Udruge liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima po četvrti puta tjedan se obilježava pod nazivom „Festival srca“, uz popratna događanja u gradovima Zagrebu, Čakovcu, Osijeku, Splitu, Dubrovniku, Varaždinu i Virovitici. Želja je okupiti što veću grupu obitelji, pojedinaca, neprofitnih organizacija, ali i medicinskih stručnjaka u području dječje kardiologije. Prema studijama Referentnog centra pedijatrijske kardiologije RH, koji se nalazi u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb, u Hrvatskoj trenutno ima preko 10.000 djece sa srčanim bolestima, a svake se godine rađa još najmanje 400 do 500.

Akcija „Veliko srce malom srcu“ usmjerena je na prikupljanje sredstava za kupovinu medicinskih uređaja koji bi uvelike pomogli u dijagnosticiranju teških srčanih bolesti djece, prije i poslije rođenja. Tijekom obilježavanja ovogodišnjeg Tjedna predstavit će se projekt kojim se Udruga zalaže za nabavu automatskih vanjskih defibrilatora (AVD uređaja) za svaku školu i sportsku ustanovu. Projekt je nazvan „Minute u životu čine razliku" jer kod iznenadnog srčanog zastoja minute do dolaska hitne pomoći odlučuju o posljedicama. Potrebno je ukazati našem društvu na probleme koji imaju djeca sa srčanim bolestima, na sve tegobe koje pritom prolaze roditelji te na sav trud i stručnost liječnika i medicinskog osoblja u borbi za ove male srčane borce. Godišnje se više od milijun djece u svijetu rađa s prirođenom srčanom greškom, njih 100 000. neće doživjeti prvi rođendan, a 1000 će umrijeti prije odrasle dobi. Veliko srce malom srcu je neprofitna, humanitarna udruga liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima. Osnovana je 1994. godine u Zagrebu, a kao takva jedna je od najstarijih u Hrvatskoj. Udruga Veliko srce malom srcu pokrenula je svibnju 2011. godine veliku nacionalnu akciju pod nazivom „Veliko srce malom srcu“. 

Osnovni ciljevi Udruge su:

  • razvijanje svijesti o potrebi ranog utvrđivanja srčanih grešaka;

  • potpora njihovom pravodobnom i pravilnom liječenju;

  • prikupljanje sredstava za neophodne uređaje, pomagala i lijekove;

  • osvješćivanje građana Republike Hrvatske o tome što znači biti dijete s prirođenom srčanom greškom ili bolesti, što znači biti njihov roditelj ili liječnik;

  • pružanje psihološke pomoći roditeljima djece sa srčanim bolestima i greškama.

Zdravlje je najveće bogatstvo koje čovjek može posjedovati. Udruga se bavi djecom čije je zdravlje ozbiljno narušeno teškim srčanim problemima, a humanitarni rad svodi se, ne samo na kontinuirano poboljšanje zdravstvenog stanja djece, već utječe i na djecu koja će se tek roditi ili su se već rodila – kao srčani bolesnici. 

Autorica članka: Marija Škes, mag. educ. reh., voditeljica Odsjeka za zdrave stilove života (Služba za javno zdravstvo)