HPV i rak vrata maternice - kolika je vjerojatnost da se osoba zarazi?

Unos e-mail adrese je obavezan.

Više informacija o HPV virusu saznajte OVDJE.

Pitanja: 

Kolika je vjerojatnost da se osoba zarazi HPV-om i što to znači u odnosu na rak vrata maternice? Je li infekcija HPV-om nužna za svaki nastanak raka vrata maternice? Kolika je vjerojatnost da se osoba zarazi HPV-om i što to znači u odnosu na rak vrata maternice?

Odgovor: 

Kolika je vjerojatnost da se osoba zarazi HPV-om i što to znači u odnosu na rak vrata maternice?

Proširenost humanog papilomavirusa u spolno aktivnoj populaciji je velika te je visoka mogućnost da se osoba u tijeku života zarazi nekim od tipova tog virusa. Vjerojatnost se procjenjuje na čak 50 do 70%, no to ne znači da je tolika i vjerojatnost obolijevanja od raka. 

Organizam zaražene osobe će u čak 85 do 90% slučajeva zarazu sam savladati i to najčešće u razdoblju od 18 do 24 mjeseca. U osoba koje ne uspiju eliminirati virus mogu nastajati abnormalne promjene na sluznici koje se uočavaju nekim od testova na ginekološkom pregledu. No i uočene abnormalnosti na stanicama sluznice ne moraju značiti da će se razviti rak. Proces nastajanja raka je uglavnom dugotrajan i redovitim pregledima i testiranjem se promjene mogu dovoljno rano uočiti te provesti odgovarajući postupci.

Smatra se da je infekcija visokorizičnim tipom HPV nužna, ali ne i dovoljna za razvoj genitalnog karcinoma. Istraživanja su pokazala da su rizični čimbenici za nastanak karcinoma cerviksa rani početak spolne aktivnosti, velik broj spolnih partnera te veza s partnerima koji su i sami promiskuitetni. Za nastanak karcinoma važni su i ostali čimbenici kao dodatni uzročnici infekcija, kemijski i ostali kancerogeni te imunološki sustav domaćina. Objavljen je i niz radova koji potvrđuju da se cervikalna displazija blagog stupnja spontano brže povlači u žena nepušačica ili onih koje su sa pušenjem prestale, što govori u prilog tezi da i pušenje može biti čimbenik rizika na nastanak karcinoma cerviksa. Također se preporučuje da ne puše partneri žena koje imaju cervikalnu displaziju. Bolest se uglavnom razvija polako, uz duga razdoblja mirovanja ili latencije, a Papa-test je pouzdan i osjetljiv test kojim se izdvajaju rizične osobe s promjenama sluznice vrata maternice koje zahtijevaju daljnje praćenje ili liječenje. 

Je li rak vrata maternice jako proširen?

U svijetu je karcinom vrata maternice drugi po učestalosti od zloćudnih novotvorina u žena. U Hrvatskoj je po pojavnosti novih oboljenja (incidenciji) osmi po redu, te godišnje od njega obolijeva oko 370 žena. No na istinsku opasnost upozorava činjenica da je letalitet od raka vrata maternice visok te svake godine više od 100 žena umre. Prema umiranju od raka u Hrvatskoj je situacija bolja nego u npr. Mađarskoj i Češkoj, a lošija nego u zemljama kao Austrija, Finska, Njemačka ili Luksemburg.  

Je li infekcija HPV-om nužna za svaki nastanak raka vrata maternice?

Da, iako postoje i drugi popratni čimbenici koji mogu ubrzati djelovanje virusa i oslabiti otpornost organizma, dugotrajna trajna infekcija HPV virusima je nužna u razvoju novotvorina povezanih s HPV-om. Tu je činjenicu dokazao prof. Harald zur Hausen i za to otkriće dobio 2008. godine Nobelovu nagradu. Utvrđivanje povezanosti virusne infekcije i raka,  potaknulo je istraživanja i pronalaženja cjepiva. Upotrebom cjepiva možemo vrlo uspješno spriječiti nastanak novotvorina povezanih s HPV-om. Time je cjepivo protiv infekcije određenim tipovima HPV-a postalo i prvo, za sada jedino cjepivo koje djelotvorno štiti protiv razvoja zloćudne bolesti, uzrokovane tipovima koje cjepivo sadrži.