Humani papiloma virus (HPV) i rak vrata maternice – otkrijte rizik na vrijeme!

HPV, papa

„Besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV infekcije omogućeno je, ovisno o raspoloživosti cjepiva, a najdulje do kraja 2019. godine, za sve osobe od 8. razreda osnovne škole do 25. godine starosti. Cijepljenje učenica i učenika 8. razreda osnovne škole besplatno je i dostupno tijekom cijele školske godine!“

 

Što je HPV?

HPV ie naziv za grupu vrlo rasprostranjenih virusa koji inficiraju kožu i sluznice. Gotovo 80% spolno aktivnih osoba će jednom tijekom života biti zaraženo HPV-om. HPV infekcija je najčešća spolno prenosiva infekcija koja zahvaća i muškarce i žene.

Izaziva li HPV zdravstvene probleme?

Osoba zaražena HPV-om često ne zna da je nositelj virusa i da ga može prenositi na druge osobe, budući da većina HPV infekcija ne izaziva vidljive promjene. U 90% slučajeva infekcija sama prolazi unutrar dvije godine od zaraze. U malom broju slučajeva infekcija može trajati dugi niz godina. Postoji mnogo tipova ovog virusa i svi tipovi nisu jednako značajni. Neki tipovi mogu izazvati zdravstvene probleme, i ti su podijeljeni u dvije grupe:

  • tipovi niskog rizika mogu dovesti do pojave spolnih bradavica tzv. kondiloma;

  • tipovi visokog rizika mogu dovesti do pojave karcinoma na različitim mjestima: vrat maternice, rodnica, stidnica, čmar, muško spolovilo, usna šupljina. Tipovi 16 i 18 nose najveći rizik za pojavu karcinoma.

Kako se prenosi HPV?

HPV se prenosi spolnim odnosom ili drugim intimnim kontaktom koji uključuje direktan dodir sa zaraženom kožom ili sluznicom. Virus se tijekom poroda može prenijeti sa zaražene majke na dijete.

Kako se otkriva HPV infekcija?

Promjene do kojih dovode niskorizični HPV tipovi (kondilomi) dijagnosticiraju se kliničkim pregledom, kako u žena tako i u muškaraca. Promjene na stanicama vrata maternice izazvane HPV-om otkrivaju se citološkom pretragom - Papa testom ili tekućinskom citologijom (LBC). Specifično dokazivanje prisutnosti virusa provodi se u mikrobiološkom laboratoriju molekularnim metodama, koje se temelje na otkrivanju nukleinske kiseline virusa u obrisku vrata maternice.

Što ako je moj nalaz obriska vrata maternice HPV pozitivan?

Ako vaš nalaz pokaže da ste inficirani nekim od HPV tipova visokog rizika, to znači da imate veći rizik za pojavu karcinoma vrata maternice nego osoba kojoj je HPV nalaz negativan. No, samo mali broj HPV infekcija razvit će se u karcinom. Zato je važan redovan ginekološki pregled i Papa test/LBC kako bi se na vrijeme spriječila pojava karcinoma.

Što ako je moj nalaz obriska vrata maternice HPV negativan?

HPV negativan nalaz znači da je vaš rizik za pojavu karcinoma vrata maternice nizak. Tumačenje HPV negativnog nalaza ovisi o vašem citološkom nalazu (Papa testu/LBC-u). Ukoliko je HPV nalaz na visokorizične HPV tipove negativan i citološki nalaz uredan, zbog vrlo male mogućnosti razvoja karcinoma u nekoliko narednih godina, vaš će ginekolog moći produljiti vremensko razdoblje do slijedećeg testiranja.

Može li se HPV infekcija izliječiti?

Za sada nema specifičnog lijeka za HPV infekciju. Promjene koje HPV izaziva uspješno se liječe. Važno je na vrijeme otkriti početne promjene na vratu maternice te adekvatnim liječenjem spriječiti njihovo napredovanje u karcinom.

Kako spriječiti HPV infekciju?

S obzirom na široku rasprostranjenost virusa u populaciji, velika je mogućnost zaraze. Upotreba kondoma ne pruža potpunu zaštitu od ove infekcije, budući da kondom ne pokriva sve dijelove kože i sluznica koji mogu biti inficirani. Upotreba kondoma se svakako preporučuje, jer iako ne isključuje, smanjuje mogućnost prijenosa HPV-a. Danas postoje cjepiva koja uspješno štite od HPV infekcije. S obzirom na mogućnost zaraze uzročnicima ostalih spolno prenosivih bolesti kao i činjenicu da niti jedno cjepivo ne štiti od svih tipova HPV-a koji mogu dovesti do promjena na stanicama, izuzetno je važno da i procijepljene osobe nastave s odgovornim spolnim ponašanjem kao i redovitim ginekološkim pregledima. U Odjelu za molekularnu mikrobiologiju Nastavnog zavoda za za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ provodi se dijagnostika genitalnih HPV infekcija testom koji iz jednog uzorka u jednom aktu daje tri rezultata. Testom se može u obrisku vrata maternice otkriti prisustvo HPV tipa 16, HPV tipa 18 te prisustvo grupe ostalih 12 visokorizičnih HPV tipova.

Uzorke je moguće predati u Prijemnu ambulantu Službe za kliničku mikrobiologiju, Mirogojska cesta 16, Zagreb, tel:  01 46 96 300 (radnim danom od 7,30 do 15,00 sati) i Remetinečki gaj 14, Zagreb, tel: 01 65 21 225 (radnim danom od 7,30 do 9,30 sati) te u Higijensko-epidemiološke ispostavama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" pri domovima zdravlja Zagreb – Centar, Zapad i Istok

Nalaze je moguće podići na šalteru za izdavanje nalaza Službe za kliničku mikrobiologiju, Mirogojska cesta 16, Zagreb, tel:  01 46 96 316 i 01 46 96 317 (radnim danom od 7,30 do 15,00 sati te subotom od 8,00 do 12,00 sati) i Remetinečki gaj 14, Zagreb, tel: 01 65 21 225 (radnim danom od 11,00 do 15,00 sati) te u Higijensko-epidemiološke ispostavama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" pri domovima zdravlja Zagreb – Centar, Zapad i Istok.

Dodatne informacije moguće je dobiti pozivom na broj telefona Odjela za molekularnu mikrobiologiju 01/ 4696 303.

 

HPV, papa Humani papiloma virus (HPV)i rak vrata maternice -otkrijte svoj rizik na vrijeme