Hrvatski dan nepušenja - Dan bez duhanskog dima, 1. ožujka 2017.

Uz Svjetski dan nepušenja koji se obilježava u mjesecu svibnju, postoji i nacionalni dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima. Hrvatski dan nepušenja odnosno Hrvatski dan bez duhanskog dima obilježava se prvog dana Korizme, budući da je to specifično razdoblje u godini kada veći broj ljudi razmišlja o odricanju od nečega u čemu uživaju tijekom godine. Dan bez duhanskog dima je dan kojim se želi potaknuti pušače na prestanak pušenja. Kao i prema modelu koji se provodi i u drugim zemljama nastoji se potaknuti pušače da ne zapale cigaretu 24 sata i uvide da to nije nemoguće, te nastave dalje s apstinencijom. To je prilika da pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama, o tome koliko pušenjem štete svom zdravlju, zdravlju svojih ukućana i kako time utječu na okoliš, ali i da im nepušači pomognu da se odreknu cigareta cijelo vrijeme Korizme s ciljem da nakon toga zauvijek ostanu nepušači. Hrvatski dan nepušenja obilježava se od 2003. godine, a cilj mu je podsjetiti javnost na važnost nepušenja.

Škola nepušenja

U Zavodu je Škola nepušenja utemeljena na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja. Program škole traje pet dana, a u okviru programa nastoji se pomoći polaznicima da prestanu pušiti. Premda se model odvikavanja temelji na radu u grupi (8 do 12 članova - najviše 15), rad u Školi usmjeren je prema svakom pojedincu, od učvršćivanja motivacije pojedinca za prestanak pušenja, preko određivanja tipa pušača do analize dosadašnjih neuspjeha i pronalaženja novih motiva. Pojedinačno se analiziraju prednosti prestanka pušenja, važnost pozitivnog razmišljanja i vizualizacija sebe kao nepušača. Polaznike grupe educira se pravilnoj prehrani, važnosti tjelovježbe, uvođenju strukturiranih aktivnosti u svakodnevnicu kako bi se smanjila učestalost relapsa. Uspješnost prestanka pušenja ovisi o motivaciji, stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o podršci koju prima tijekom odvikavanja od pušenja. Cilj programa Škole nepušenja je omogućiti zainteresiranim pušačima koji žele prestati pušiti profesionalnu pomoć uz promoviranje zdravih stilova života i prevencije bolesti.

Važno je napomenuti kako nikada nije kasno da prestanete pušiti!

Pušačima svaki prestanak pušenja brzo donosi zdravstvenu dobrobit (nekoliko sati ili dana):

  • unutar 20 minuta - pada broj otkucaja srca i snižava se krvni tlak,

  • nakon 12 sati razina ugljičnog monoksida u krvi pada na normalnu razinu,

  • u roku od dva do 12 tjedana cirkulacija je poboljšana, a plućna funkcija povećana,

  • u vremenu od jednog do devet mjeseci smanjuje se kašalj i kratkoća disanja,

  • nakon jedne godine rizik nastanka koronarne srčane bolesti je smanjen u pola u odnosu na pušača,

  • nakon pet godina rizik od moždanog udara je smanjen,

  • nakon deset godina rizik obolijevanja od raka pluća smanjen je u pola u odnosu na pušače, smanjuje se i rizik obolijevanja od raka usne šupljine, grkljana, jednjaka, mokraćnog mjehura, maternice i gušterače,

  • nakon 15 godina rizik obolijevanja od srčane bolesti izjednačen je riziku nepušača. 

Koliko će osoba biti uspješna u prestanku pušenja ovisi o motivaciji za prestanak, o stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o potpori koju dobije za vrijeme odvikavanja od pušenja. Samo čvrsta odluka da osoba uživa u prednostima nepušenja može mu pomoći na putu da postane i ostane nepušač.

Škola nepušenja provodi se kontinuirano tijekom cijele godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u Zagrebu, Mirogojska 16, a zainteresirane osobe mogu se javiti na broj telefona 01 383 00 66.

Članak pripremio: Boris Gracin, dr. med., spec. psihijatar, subspecijalist iz alkoholizma i drugih ovisnosti, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti