Incidentna situacija u Reciklažnom dvorištu Prudinec – Jakuševec, 24. srpnja 2019. godine, u 19,20 sati

 

Zagreb

 

Požar u Reciklažnom dvorištu na Jakuševcu – NZZJZ dr. Andrija Štampar: Količine štetnih plinova u zraku ne odstupaju od graničnih vrijednosti

 

Zagreb, 25. srpnja 2019.U Reciklažnom dvorištu Prudinec na Jakuševcu u četvrtak, 24. srpnja, u večernjim je satima izbio požar, čije je gašenje još uvijek u tijeku. Odmah nakon poziva Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ izišli su na teren i obavili potrebna mjerenja i kemijske analize. Provedenim mjerenjem ustanovljeno je kako razina štetnih plinova u zraku ne odstupa od graničnih vrijednosti, a u tijeku su daljnja mjerenja.

 

Na dvjema su lokacijama, uz samo požarište te u naselju Jakuševec provedena mjerenja parametara: ugljikovog monoksida (CO), ugljikovog dioksida (CO2), sumporovog dioksida (SO2), dušikovih oksida (NOX) i formaldehida zbog trenutnog onečišćenja, a također su uzeti uzorci zraka za dodatne kemijske analize. U trenutku mjerenja, navedeni parametri nisu prelazili maksimalno dozvoljene koncentracije. Danas u jutarnjim satima ponovljena su ispitivanja istih te također nisu zabilježene povišene vrijednosti trenutnih mjerenja. Na stalnoj postaji Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike u Dugavama, Zagreb-3, gdje mjerenja provodi Državni hidrometeorološki zavod, tijekom noći i jutra zabilježene su povišene satne vrijednosti parametra PM10 (lebdeće čestice veličine do 10 µm), kao posljedica taloženja izgorjelog materijala. U tijeku su daljnja mjerenja, a o eventualnim novim rezultatima pravovremeno ćemo obavijestiti javnost.

 

Kao i uvijek u ovakvim i sličnim situacijama, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ građanima preporučuje da drže zatvorene prozore, izbjegavaju pojačanu tjelesnu aktivnost te nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta.