Javnozdravstvena akcija Dan narcisa, 23. ožujka

Ove subote, 23. ožujka po dvadeseti treći put u našem gradu i diljem Hrvatske obilježava se Dan narcisa.

Narcise su simbol dolaska proljeća, novog života i nade te su samim time postale i simbol dana čije je obilježavanje namijenjeno jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke i pružanju podrške svim onim ženama koje su od istog već oboljele. Obilježavanjem ovog dana potičemo na razmišljanje i djelovanje u svezi preventivnih pregleda, jer ukoliko se rak dojke na vrijeme otkrije mogućnost njegova izlječenja veća je od 95%.

U gradu Zagrebu provode se dva programa probira u kojima aktivno sudjeluje i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“:

  • Program preventivne mobilne mamografije namijenjen ženama u dobi od 40 do 50 godina te onima iznad 70. godine. Grad Zagreb i NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ prepoznali su veličinu javnozdravstvenog izazova raka dojke stoga je Program pokrenut 2004. godine, a u sklopu istog do danas je pregledano gotovo 47000 žena.

  • Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke započeo je 2006. godine. Namijenjen je ženama u dobi od 50 do 69 godina s područja grada Zagreba. U tijeku je provođenje šestog ciklusa, u kojem će se ukupno pozvati oko 120000 naših sugrađanki. Odaziv u prethodnima ciklusima bio je prosječno 60%.

Ciljevi navedenih preventivnih programa:

  • otkrivanje raka dojke u početnom stadiju u što većem udjelu;

  • dugoročno smanjenje smrtnosti od raka dojke;

  • stvaranje navike kod žena za potrebom provođenja preventivnih pregleda.

Javnozdravstvena akcija Dan narcisa u Zagrebu

Javnozdravstvena akcija povodom Dana narcisa održat će se u subotu, 23. ožujka na Trgu bana Josipa Jelačića u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Hrvatske lige za borbu protiv raka, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“. 

Nastavni zavod za javno zdravstvo na Trgu bana Jelačića postavit će mobilni mamograf u kojem će žene starije od 40 godina moći obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda. Zbog specifičnosti mamografskog snimanja i ograničenog broja pregleda, za sudjelovanje u ovoj javnozdravstvenoj akciji potrebno se unaprijed naručiti na broj telefona 01 46 96 309. One žene koje tog dana ne uspiju obaviti ovu dijagnostičku pretragu moći će se informirati o mogućnostima naručivanja na preventivne mamografske preglede.

Poklanjanjem stručka narcisa podsjetimo sebe i druge da provođenjem redovitih preventivnih aktivnosti (samopregled, UZV dojki, mamografija, te sudjelovanje u programima probira) čuvamo i unaprjeđujemo vlastito zdravlje, ali i zdravlje društva u cjelini.

Zašto sve ove aktivnosti?

Zato što je rak dojke unatoč svim dosad poduzetim preventivnim aktivnostima, znatno unaprijeđenoj dijagnostici i liječenju još uvijek najčešće je sijelo raka u žena, kako po pojavnosti tako i po smrtnosti od raka. Godišnje se u Gradu Zagrebu bilježi više od 650 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj više od 2700. Prema posljednjim podacima o smrtnosti u Zagrebu je 2017. godine od raka dojke umrlo 185 žena, a u Republici Hrvatskoj 853 žene.

Pripremila: Melita Jelavić, dr. med., specijalist epidemiolog, voditeljica Odjela za epidemiologiju kroničnih nezaraznih bolesti, Služba za epidemiologiju