Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ partner u europskom projektu „Mi jedemo odgovorno!“ (We eat responsible)

Udruga Lijepa Naša, tijekom prošle godine prijavila se na natječaj Europske Komisije iz skupine DEAR (Development Education and Awareness Raising). Zajedno s devet udruga iz devet zemalja, osmišljen je projekt koji se bavi zdravom i odgovornom prehranom pod nazivom: „Mi jedemo odgovorno!”. Projekt se realizira u Eko-školama (školama koje imaju Eko zastavicu), a zamišljen je tako da prati metodologiju Eko-škola prilagođenu temi projekta. Tijekom tri godine, projekt će se realizirati u 100 Eko-škola u Republici Hrvatskoj (20 Eko-škola prve godine te 40 Eko-škola u drugoj i trećoj godini realizacije projekta).

U svrhu projekta izradit će se i međunarodna internetska stranica prevedena na hrvatski jezik, koja će služiti kao osnovni alat i interaktivno sredstvo za realizaciju projekta. Producirat će se i tiskati radni materijali „Ocjena prehrambenih navika“, „Metodologija projekta Jedi odgovorno“ te upute za učenike u obliku letaka. Tijekom projekta organizirat će se radne skupine i seminari za odgovorne osobe, ravnatelje, nastavnike, odgajatelje, predstavnike lokalnih zajednica te zainteresirane organizacije, gospodarske subjekte i pojedince. Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ prepoznat je kao zdravstvena institucija koja može pružiti kvalitetnu stručnu i znanstvenu pomoć te podršku kao partner u cijelom projektu.

Pozadina priče o hrani i projektu

Hrana je u središtu našeg života i to na mnogo više načina od dobrog (ili lošeg) utjecaja na naše zdravlje. Osim što je osnovna životna potreba, hrana je i način komunikacije i poveznica između ljudi, pa čak i između pojedinih društava. Trenutno smo svjedoci vrlo raznolike palete prehrambenih proizvoda i recepata koji putuju svijetom i svakodnevno se konzumiraju i koriste. Manje je poznata činjenica da je način na koji proizvodimo, razmjenjujemo i konzumiramo hranu ključ za brojne globalne izazove čovječanstva. Naše odluke o hrani izravno utječu na naše zdravlje, ali i na zdravlje našeg planeta (vodu, tlo, ekosustav, bio raznolikost, korištenje energije, itd.), klimatske promjene, siromaštvo, daljnji razvoj i rast populacije i javno zdravstvo.

Bitno je osposobiti mlade da budu aktivni i odgovorni akteri pozitivnih i uravnoteženih prehrambenih navika. Priča uvijek počinje s izborom hrane koju konzumiramo i nekoliko pitanja: što jedem, koliko otpada produciram, odakle dolazi moja hrana, kako je moja hrana proizvedena, tko ju je proizveo i na koje sve načine utječe na ljude i planet? Potraga za odgovorima na ova pitanja je uzbudljivo, osvještavajuće i korisno putovanje. Svjesno istraživanje, doživljavanje i primjenjivanje novih ili prilagođenih načina konzumiranja, koraci su koje možemo poduzeti kako bismo postigli globalnu promjenu, a da se pomaknemo s mjesta na kojem stojimo.

Pilot projekt „Mi jedemo odgovorno" je prvi pokušaj u Europskoj Uniji prema izgradnji školskog programa koji rješava ključna pitanja potrošnje hrane. Kroz akcijski orijentiranu pedagošku metodologiju i poznatih 7 koraka Eko-škole, mladi će razvijati kritičko razmišljanje, znanje, vještine i stavove te postati globalni građani i izazvati sami sebe da usvoje nove obrasce ponašanja i nove prehrambene navike.

Radnu skupinu projekta čine predstavnici Udruge Lijepa Naša, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Zdravstveno veleučilište Zagreb, Udruga Bioteka, Vivera d.o.o., Osnovna škola Visoko i Tehnička škola Kutina. 05. veljače 2016. u prostorijama Zavoda održan je i prvi okrugli stol predstavnika radnih skupina s prezentacijom „Kako hrana mijenja svijet (Josip Gregac, Udruga Lijepa Naša), izvješćem o napretku i implementaciji projekta u Eko školama, prijedlozima za unaprjeđenje projekta te raspravom. Dogovorene su i slijedeće faze zajedničke suradnje u smislu postizanja što bolje i kvalitetnije „vidljivosti“ projekta i potrebe sinergijskog djelovanja svih uključenih institucija i pojedinaca.

Veselimo se provedbi ovog iznimno korisnog projekta i rezultatima koje će donijeti nama i našoj djeci na osobnoj, lokalnoj globalnoj razini!

Više na: www.eko.lijepa-nasa.hr/eko-projekti-detaljno/mi-jedemo-odgovorno

Članak pripremili: Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i Josip Gregac, mr. sc., Udruga Lijepa Naša