Kako organizirati dan?

Zašto je bitno organizirati vrijeme?

Zato što bez vremenskog planiranja ne stigneš biti uspješan u školi, ostvariti svoje želje, družiti se s prijateljima, baviti se svojim hobijima, sanjariti, odmarati, jednostavno uživati u životu.

Organizirati svoje vrijeme možeš sam izradom planova vodeći brigu o svojim školskim obavezama, slobodnim aktivnostima i obavezama u kući.

Postoje dnevni, tjedni, mjesečni i neki dugoročniji planovi. Dnevni plan najbolje je raditi navečer za sljedeći dan, a tjedni petkom. Najprije napiši sve zadatke i obaveze, a zatim ih poredaj po važnosti. S obzirom da ti je škola u ovom životnom razdoblju na prvom mjestu, ili bi barem trebala biti, krenimo od tih obaveza.

Prema školskom rasporedu odredi vrijeme za učenje i pisanje zadaća. To je najbolje napraviti što prije po povratku iz škole. Tada raspolažemo s najvećom količinom zapamćenog gradiva s predavanja te će nam trebati manje vremena za obavljanje tog zadatka. Kako bi naučeno gradivo bilo što dugotrajnije treba ga ponoviti i prije sljedećega sata.

Slobodne aktivnosti potrebne su jer se kroz njih dokazuješ na drugi način, svladavanjem novih vještina i usvajanjem novih znanja. Biraš ih prema svojim željama i sklonostima. One su najčešće zadane u određeno vrijeme i u večernjim satima tako da i prema njima planiraš ostale obaveze.

Živiš u kući s roditeljima i braćom ili sestrama. Svatko ima svoja zaduženja. Daj svoj maksimalni doprinos kako bi ta zajednica što bolje funkcionirala. Na primjer redovito pospremajući svoju sobu, odlaskom u trgovinu ili…

Ako dobro organiziraš svoje vrijeme imat ćeš vremena i za igru sa svojim vršnjacima jer igra je sastavni dio života svakog djeteta. Osim što ti donosi razonodu i pruža zadovoljstvo, igra predstavlja i način kroz koji učiš o sebi i drugima i svijetu koji te okružuje. Kroz igru se aktivno odmaraš i stječeš nove prijatelje.

Ako imaš kakvo pitanje ili prijedlog za svoje vršnjake slobodno nam piši na e-adresu skolska@stampar.hr. Zanimljive prijedloge ćemo objaviti.

 

Biserka Bokulić, bacc. med. techn.