Besplatno cijepljenje protiv infekcije humanim papiloma virusom (HPV)

Infekcija humanim papiloma virusom je najčešća virusna spolno prenosiva infekcija. Vjerojatnost zaraze tijekom života je, zbog proširenosti virusa u populaciji, vrlo velika. HPV se prenosi s osobe na osobu kontaktom preko kože i sluznica, tijekom spolnog odnosa ali i izravnim nespolnim kontaktom. Postoji više od 120 tipova HPV-a, od kojih su neki dobroćudni i mogu uzrokovati spolne bradavice, a neki imaju sposobnost izazivati premaligne promjene i rak vrata maternice i spolnih organa. Najveći dio infekcija prolazi spontano u roku od dvije godine, bez znakova bolesti. Ako infekcija HPV-om ne prođe spontano, postoji opasnost od razvoja premalignih lezija genitalnog područja, raka vrata maternice, raka stidnice i rodnice kod djevojaka i žena, raka penisa kod muškaraca te raka analne regije ili raka usta i grla kod osoba oba spola. Također, postoji mogućnost razvoja spolnih bradavica anogenitalnog područja i kod žena i kod muškaraca.

Danas postoje dostupna cjepiva protiv HPV-a koja su praktički 100% djelotvorna u sprečavanju trajne infekcije genotipovima 16 i 18 HPV-a (koji su odgovorni za nastanak 70% raka vrata maternice). Četverovalentno cjepivo štiti i od genotipova 6 i 11 koji su odgovorni za preko 90% anogenitalnih bradavica.

Procjenjuje se da je u svijetu do sada primijenjeno više od 175 milijuna doza cjepiva protiv HPV-a. Brojna istraživanja i dugogodišnje iskustvo cijepljenja pokazuju da je cjepivo protiv HPV-a sigurno. Uobičajene nuspojave su blage, kratkotrajne i prolaze spontano, dok su ozbiljne nuspojave izuzetno rijetke. Dobrobit cijepljenja u velikoj mjeri nadmašuje možebitne rizike vezane uz nuspojave.  

Cijepljenje protiv HPV-a je u redovitom godišnjem programu cijepljenja Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske i besplatno je omogućeno za učenice i učenike prvih razreda srednjih škola, a provodi se kod nadležnih školskih liječnika.

Važno: Privremeno je omogućeno besplatno cijepljenje i za djevojke i žene ostalih dobnih skupina koje se do sada nisu cijepile. Srednjoškolke i studentice na školovanju u Zagrebu mogu se cijepiti kod nadležnog školskog odnosno studentskog liječnika ili u Centru za mlade pri Službi za školsku i adolescentnu medicinu.

Informacije i narudžbe dostupne su pozivom na broj telefona 46 96 281 ili emailom na adresu skolska@stampar.hr.