Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

Naručena si na prvi ginekološki pregled i ne znaš što možeš očekivati kada dođeš u ginekološku ordinaciju?

Strah te jer nisi sigurna što bi sve trebala reći liječniku i ne znaš što bi te sve mogao pitati? Brine te što odjenuti i kako se pripremiti za taj vrlo važan pregled?

Vrlo je važno da nemaš menstruaciju kada dolaziš na ginekološki pregled. Ginekolog te ne može pregledati ukoliko imaš krvarenje. Najbolje je da prođe nekoliko dana od završetka menstruacije. Prije pregleda obavezno obavi higijenu intimnog područja. Kada uđeš u ordinaciju morat ćeš se skinuti pa bi bilo dobro da obučeš suknju ili neku dužu majicu kako bi se ugodnije osjećala.

Liječnika će zanimati sve o tvom menstruacijskom ciklusu. Važno je da mu kažeš kada si dobila prvu menstruaciju (ako ne znaš točan datum, pokušaj se prisjetiti mjeseca i godine). Moraš znati kojeg datuma ti je započeo posljednji menstruacijski ciklus, dakle prvi dan krvarenja. Ponesi menstruacijski kalendar kako bi liječnik procijenio da li su ti ciklusi redoviti. Pitat će te koliko traje tvoj ciklus (menstruacijski ciklus je vrijeme od prvog dana krvarenja pa sve do prvog dana sljedeće menstruacije) i koliko dana traje krvarenje, koliko je obilno te da li su ciklusi bolni.

Obavezno napomeni ginekologu ako boluješ od neke kronične bolesti i ako uzimaš neke lijekove. Ako si primijetila bilo kakve smetnje (koje možda i ne smatraš važnima) ili ih tvoj partner ima, slobodno i bez straha ih spomeni doktoru.

Ginekologa će zanimati i podaci o tvom spolnom životu. Reci ako nisi stupila u spolne odnose (to je bitno jer je tada pregled malo drugačiji). Ukoliko želiš savjet o kontracepciji, ginekološki pregled i  razgovor s ginekologom idealna je prilika da riješiš svoje nedoumice. Bilo bi dobro da s tobom na pregled dođe i tvoj partner. Dobro će ti doći kao podrška, a i ukoliko se uspostavi da imaš neku spolno prenosivu bolest tada se mora i on liječiti.

Koliko god da ti se činilo kako je ginekološki pregled nešto neugodno, moraš znati da je to nezaobilazan dio tvog života. Jako je važan za očuvanje tvog spolnog zdravlja i plodnosti. Važno je da ga obavljaš redovito, dakle jednom godišnje.

Prvi ginekološki pregled u životu potrebno je učiniti unutar godinu dana od prvog spolnog odnosa, ali preporuča se što prije.

Nadamo se da će ti ovih par savjeta pomoći u pripremi za ginekološki pregled.

Imaš li pitanja slobodno se obrati svom nadležnom studentskom liječniku ili na e-adresu skolska@stampar.hr.

 

Iva Drenški, bacc. med. techn.