Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama - 26. lipnja 2016.

Glavna skupština UN-a 1987. godine proglasila je 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonite trgovine drogama, kao izraz svoje odlučnosti u jačanju djelovanja i suradnje, a u cilju postizanja društva bez droga. Obilježavanje ovog dana provodi se u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama, medijima, nevladinim organizacija i ostalim relevantnim institucijama uključenim u suzbijanje zlouporabe opojnih droga, a isto ima za cilj upozoriti što veći broj građana na problem raširenosti zlouporabe opojnih sredstava te se zajedničkim snagama suprotstaviti ovom ozbiljnom problemu današnjice. Svake godine 26. lipnja Ujedinjeni narodi obilježavaju taj dan kako bi podigli svijest o ovom važnom problemu.

Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC) sustavno provodi globalnu kampanju za podizanje svijesti o velikom izazovu koji droge predstavljaju za društvo u cjelini, a osobito za mlade. Cilj njihove kampanje je mobilizirati podršku i potaknuti ljude da provode aktivnosti usmjerene suzbijanju zlouporabe droga. "Prvo slušaj“ je naziv ovogodišnje njihove inicijative koja ima za cilj povećati podršku u prevenciji zlouporabe droga , temeljena je na znanstvenim postavkama i na taj način predstavlja učinkovit način ulaganja u dobrobit djece i mladih, njihovih obitelji i zajednica. „Prvo slušaj "naglašava kako je slušanje djece i mladeži prvi korak da im se pomogne rasti zdravo i sigurno, smanjujući rizično ponašanje i zlouporabu droga. Važno je spomenuti  činjenicu koja kaže da što ranije u životu djeca počnu eksperimentirati s drogama, to je veća vjerojatnost da će razviti ovisnost o drogama kasnije u životu.

Uporaba droga jedan je od glavnih uzroka smrtnosti koja se može izbjeći među mladima u Europi, kako izravno predoziranjem, tako i bolestima povezanim s drogom te nesrećama, nasiljem i samoubojstvom. Većina studija o skupinama problematičnih konzumenata droga pokazuje stopu smrtnosti u rasponu 1 – 2 % godišnje. Procjenjuje se da se u 2014. godini u Europskoj uniji dogodilo najmanje 6 800 smrtnih slučajeva uzrokovanih predoziranjem, od čega su u Hrvatskoj zabilježeno 53 slučaja. 

Ovisnost o psihoaktivnim drogama je usko povezana s drugim društvenim problemima kao što su siromaštvo, nezaposlenost, prostitucija, delikvencija, kriminalitet i beskućništvo. Veliki su problem i zdravstveni rizici koji su veći u populaciji ovisnika, kao što su zarazne bolesti (HIV, hepatitis C, hepatitis B, spolno prenosive bolesti) i smrtnost, koja je u populaciji ovisnika znatno veća nego u općoj populaciji iste dobi.

Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ dr. Andrija Štampar također sudjeluje u obilježavanju ovog važnog datuma. Od 27. lipnja do 1. srpnja organizira se Tjedan otvorenih vrata a tijekom kojeg svi koji misle da imaju problem ovisnosti, ali i oni koji ga žele izbjeći, mogu na jednostavan način doći do relevantnih informacija ili se uključiti u neki od tretmana koje nudi Služba. Građani mogu doći bez uputnice i prethodne najave doći i savjetovati se s našim stručnjacima, a ukoliko postoji potreba, mogu učiniti i toksikološku analizu urina na psihoaktivne tvari. Na raspolaganju su i pisani materijali, brošure i leci, koji govore o različitim oblicima ovisničkih ponašanja, drogama koje se već dugo koriste, ali i nekima koje se pojavljuju u zadnje vrijeme.

Maloljetnici i mlađi punoljetnici (do 25 godina) mogu se javiti u Savjetovalište za mlade, Remetinečki gaj 14, Zagreb na broj telefona 01 383 00 88.

Stariji od 25 godina mogu se javiti u Odjel za prevenciju ovisnosti, Mirogojska 11, Zagreb na broj telefona 01 383 00 66.

Radno vrijeme: ponedjeljak, srijeda i petak od 9,00 do 15,00 sati. Utorak i četvrtak od 13,00 do 19,00 sati uz prethodno telefonsko naručivanje.