Međunarodni dan dječjih prava, 20. studenog i Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece, 19. studenog

„Tvoja prava su ono što smiješ raditi i ono što ljudi, koji su odgovorni za tebe moraju napraviti da budeš sretan/na, zdrav/a i siguran/na. Naravno, i ti imaš odgovornost prema drugoj djeci i odraslima, kako bi i oni imali svoja prava.“ - preporuka je Amnesty Internationala kako se djeci mogu objasniti njihova prava. Međunarodni dan dječjih prava obilježava se 20. studenog. „Deklaraciju o pravima djeteta" usvojila je Generalna skupština UN-a 20. studenog 1959. godine, a trideset godina kasnije usvojena je i „Konvencija o pravima djeteta“ (20. studenog 1989. godine). Ove godine obilježava se 25. rođendan Konvencije o pravima djeteta. Organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama, svake godine potiču na poduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava s ciljem senzibiliziranja javnosti i ustanova za potrebu zaštite maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih oblika diskriminacije. Ti će se događaji uklopiti u ovogodišnju međunarodnu akciju pod nazivom „19 dana aktivizma za prevenciju nasilja nad djecom i mladima”.
 

Dječja prava

Prava preživljavanja (hrana, smještaj, stanovanje, zdravlje, životni standard).
Razvojna prava (razvoj, odgoj i obrazovanje, obitelj, kultura, identitet).
Prava sudjelovanja (donošenje odluka, druženje, izražavanje, pristup informacijama).
Prava zaštite od: zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja, mučenja, otmice, prostitucije.
 
Temelj za svijet mira je sredina gdje djeca postaju prijatelji, gdje uče i rade surađujući i odrastaju sa spoznajom o međuovisnosti svih živih bića (Konvencija o pravima djeteta). 
Ministarstvo socijalne politike i mladih izradilo je „Nacionalnu strategiju za prava djece u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2020. godine“. Ovom Strategijom Hrvatska je uskladila svoje ciljeve s europskima te se opredijelila za provedbu mjera kojima će se postići cijeli niz manjih ciljeva u ovim područjima kako bi se zaštita prava djece podigla na još višu razinu. 
 
Strateška područja su:
  • unapređivanje sustava i osiguravanje usluga prilagođenih djeci;
  • eliminacija svih oblika nasilja nad djecom;
  • osiguranje prava djece u ranjivim situacijama te
  • osiguranje aktivnog sudjelovanja djece. 
 
6. Festival o pravima djece „Budimo heroji dječjih prava“ - Festival o pravima djece slavi i promiče dječje stvaralaštvo, ali i stvaralaštvo odraslih autora usmjereno promicanju dječjih prava. Program festivala je inkluzivan, što znači da njegov sadržaj mogu pratiti i osobe s oštećenjima vida i/ili sluha. Vezuje se uz datum 20. studenog, kada se širom svijeta obilježava usvajanje Konvencije o pravima djeteta, koja ove godine slavi svoj 25. rođendan u Hrvatskoj (www.youtube.com/watch?v=36mKyv2xZ9s). U organizaciji festivala sudjeluju UNICEF-ov ured za Hrvatsku, Hrvatski filmski savez i Ured pravobraniteljice za djecu. Ovogodišnji festival uključuje niz aktivnost s djecom i za djecu s posebnim naglaskom na inkluziju i dječje filmsko stvaralaštvo. Tema ovogodišnjeg festivala upravo je prevencija nasilja među djecom. Cjeloviti program možete preuzeti na: http://festivalpravadjece.wix.com/fopd.
 
XXI. Hrvatski dječji festival - "Djeca nose svjetove na dlanu", moto je tradicionalnog Hrvatskog dječjeg festivala „Stih i nota, sto divota“ koji se ove godine održava 21. put za redom. Festival će se održati u Zagrebu, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u nedjelju 23. studenog 2014. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i uz pomoć Gradskog ureda za kulturu obrazovanje i šport te Zagrebačke županije (http://www.hdf.hr/)
 

Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece, 19. studenog

 

Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece obilježava se s ciljem davanja doprinosa prevenciji nasilja nad djecom. Dan se obilježava svakog 19. studenoga u sinergiji s godišnjicom Međunarodnog dana prava djeteta (20. studenoga), koji ima za cilj okupljanje inicijativa oko problema zlostavljanja djece i potrebe za hitnim i učinkovitim programima prevencije. Zlostavljanje i zanemarivanje djece vrlo je težak problem koji uzrokuje brojne, teške i dugotrajne posljedice na njihov razvoj. Izloženost djeteta fizičkom, emocionalnom ili seksualnom zlostavljanju predstavlja traumatsko iskustvo koje ostavlja duboke ožiljke. Stoga svako sprječavanje zlostavljanja i zanemarivanja te rana intervencija i pružanje pomoći djeci žrtvama mogu pomoći da ona postanu zdravije i sretnije osobe. Zlostavljanje i zanemarivanje djece nije problem samo pojedinca ili njegove obitelji, nego problem šire lokalne zajednice te društva u cjelini, a 19. studeni nas podsjeća kako je zadaća svih nas, i to svakodnevna, uložiti trud kako bismo djeci osigurali sigurno mjesto za odrastanje.
 

Događanja

19. studenog 2014. u 11,30 sati na Tribini Grada Zagreba, Kaptol 27, održat će se javna tribina „Prevencija elektroničkog nasilja nad djecom: primjeri dobre prakse“. Udruga roditelja “Korak po korak” tribinom obilježava Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece, kako bi ukazali na važnost prevencije elektroničkog nasilja nad djecom te na primjere dobre prakse u prevenciji elektroničkog nasilja koje u Hrvatskoj provode Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, Hrabri telefon te Ministarstvo unutarnjih poslova. Na tribini će se predstaviti rezultati istraživanja Udruge roditelja „Korak po korak" o prisutnosti elektroničkog nasilja među mladima u Hrvatskoj, projekt prevencije elektroničkog nasilja „Delete cyberbullying", koji uključuje aplikaciju za pametne telefone i priručnik za učitelje te CAP program prevencije zlostavljanja djece koji Udruga roditelja „Korak po korak" provodi od 1999. godine u hrvatskim školama, vrtićima i centrima za odgoj i obrazovanje. 
 
Djeca nose svjetove na dlanu
Kada brode oblaci po svodu,
kada zore rumenilom planu,
kada izvor rađa novu vodu
svijet se skriva tu na dječjem dlanu.
 
Djeca nose svjetove na dlanu,
ona znaju putove do sreće,
zato jutra kad zbog djece svanu
nikad tugu upoznati neće.
 
(Zorica Klindžić)
 
Autorica članka: Marija Škes, mag.educ.reh., voditeljica Odsjeka za zdrave stilove života