Međunarodni dan mladih, 12. 08. 2016.

Međunarodni dan mladih "Put do 2030. godine: iskorjenjivanje siromaštva i postizanje održive potrošnje i proizvodnje"

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1999.g. u svojoj rezoluciji 54/120 proglasila 12. kolovoza Međunarodnim danom mladih. Obilježavanje tog dana je prilika da se ukaže na stavove mladih i potakne njihova inicijativa za poboljšanje kvalitete života svih nas.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana mladih je: „Put do 2030. godine: iskorjenjivanje siromaštva i postizanje održive potrošnje i proizvodnje.“ 

Za ostvarivanje tih ciljeva potrebno je kontinuirano raditi za podizanju razine psiho-fizičkog zdravlja mladih. Zdravlje je važno za uspješno obrazovanje i zapošljavanje, što nužno znači i manju razinu siromaštva, te ravnotežu između potrošnje i proizvodnje.  Paralelno s brigom o fizičkom zdravlju treba voditi računa i o emocionalnoj stabilnosti. Jedan od najvećih izazova u odrastanju je prihvatiti zdrave obrasce ponašanja i ne narušavati svoje mentalno zdravlje. Možemo sa sigurnošću reći: „Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja“. Mladima treba osigurati okruženje u kojem će biti što manje rizika za narušavanje zdravlja, te im osigurati pravovremenu pomoć ukoliko je to potrebno.

Mladi su pokretači svakog društva, njihova energija i znatiželja zaslužna je za napredak cjelokupnog čovječanstva. Ulaganje u zdravlje mladih je ulaganje u našu budućnost.

Pripremila: mr.sc. Snježana Šalamon, dipl. soc. radnica