Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada 2019.

 

Međunarodni dan starijih osoba - 1. listopada 2019.

Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba datira od 14. prosinca 1990. odlukom i Rezolucijom 45/106 Glavne Skupštine Ujedinjenih naroda. Tema Međunarodnog dana starijih osoba usmjerava provedbu nacionalnih strategijskih programa u domeni aktivnog zdravog starenja. Aktivno zdravo starenje obuhvaća unaprjeđenje i očuvanje zdravlja, funkcionalne sposobnosti i kvalitete života starijih osoba te podrazumijeva aktivno sudjelovanje i sigurnost starijih osoba u zajednici u kojoj žive. Od posebnog značaja za razvoj i provedbu nacionalnih strategijskih programa za aktivno zdravo starenje su Deklaracija o osiguravanju društva primjerenog osobama svih životnih dobi prihvaćena na Ministarskoj konferenciji o starenju (Beč, 2012.) i Ministarska deklaracija o starenju (Lisabon 2017.) kojom države članice Gospodarskih komora UN-a za Europu (UNECE) potvrđuju provedbu Strategijskog međunarodnog plana aktivnosti programa zdravog aktivnog starenja. Ovogodišnji slogan Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava u utorak 1. listopada je „Putovanje prema dobnoj jednakosti“ (engl. "The Journey to Age Equality").

Prema recentnim demografskim pokazateljima evidentna je tendencija kontinuiranog porasta udjela starijeg pučanstva tako da je u Hrvatskoj u 2018. godini već svaka peta osoba starija od 65 godina. Nedvojbeno je da su gerontološko-javnozdravstvenih pokazatelji ujedno i pokazatelji napretka ili propusta u cjelokupnoj zdravstvenoj zaštiti pučanstva. U svrhu osiguranja provedbe nacionalnih strategijskih programa u domeni zdravog, aktivnog starenja, neophodna je primjena interdisciplinarnog i intersektorskog gerontološkog pristupa, poglavito u domeni geroprofilaktičke zdravstvene i socijalne skrbi za starije osobe.

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba održat će se:

  • 213. gerontološka tribina, pod naslovom „Dugovječnost odraz uspješnog i aktivnog starenja“ namijenjena stručnjacima multidisciplinarnog gerontološkog tima koji skrbe u zaštiti zdravlja starijih osoba, 17.rujna 2019.u NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ u Zagrebu.
  • 16. Gerontološki tulum, središnja gerontološka manifestacija u Zagrebu/ Hrvatskoj, u utorak 01. listopada 2019. u Parku Josipa Jurja Strossmayera od 10.00 do 13.00 sati. Organizatori su Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji sa Zakladom „Zajednički put“.
  • Konferencija "Živjeti starost - izazov za pojedinca, obitelj i društvo" s međunarodnim sudjelovanjem, (Zagreb, hotel International, 01-03. listopada, 2019.god.) u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te u suradnji sa Zakladom „Zajednički put“

PDF letak poziva možete preuzeti OVDJE