Mikrobiologija hrane – brzi rezultati ispitivanja Salmonelle spp i Listerie monocytogenes

Svi subjekti u poslovanju hranom moraju osigurati sukladnost hrane odgovarajućim mikrobiološkim kriterijima sukladno Uredbi Komisije (EZ-a) br. 2073/05. Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, uvažavajući potrebu proizvođača i tržišta za brzim dobivanjem rezultata, uveo je novu brzu metodu ispitivanja upravo onih mikroorganizama koji su najopasniji pa su zato pod posebnom kontrolom. Radi se o ispitivanju prisutnosti bakterija Listeria monocytogenes i Salmonella spp pouzdanom i učinkovitom metodom lančane reakcije polimeraze (PCR) u hrani. Za razliku od tradicionalnih metoda (četiri do pet dana) rezultati su dostupni već u roku 24 sata.

Pojedine bakterije prisutne u uzorku hrane, između ostalog, međusobno se razlikuju i prema DNA molekulama. Kako bi se bakterija iz uzorka hrane mogla vrlo precizno i brzo detektirati potrebno ju je najprije umnožiti.

PCR (Polymerase Chain Reaction) tehnologija omogućava vrlo učinkovito stvaranje milijuna kopija specifične DNA bakterije prisutne u uzorku hrane u vrlo kratkom vremenu. Metoda je visoko specifična, što znači da će usprkos prisutnosti drugih bakterija u uzorku umnožiti isključivo DNA bakterije od interesa (primjerice, samo Salmonellu ili samo Listeriu).

 

Metoda se sastoji od nekoliko koraka:

1. razdvajanje dvostrukog lanca molekule DNA;

2. vezanje „primera“ koji služe kao početni dio nove DNA i „proba“ na koje je vezana fluorescentna molekula koja omogućava detekciju novonastale DNA;

3. kopiranje stare DNA koja služi kao predložak za novu DNA pomoću enzima DNA polimeraze;

4. detekcija fluorescencije koja je nastala kao posljedica stvaranja nove DNA pomoću optičkog sustava u PCR uređaju.

U usporedbi s klasičnim metodama nacjepljivanja uzoraka na agar (kultivacija) PCR je neusporedivo brža metoda koja daje precizne rezultate unutar 24 sata.

 

Više informacija o ovoj  brzoj i novoj metodi možete saznati u našem Odjelu za mikrobiološka ispitivanja hrane i predmeta opće uporabe Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju.

 

Autorice članka: dr. sc. Ivančica Kovaček, dr. med., voditeljica Odjela za mikrobiološke analize hrane i predmeta opće uporabe i Dalija Glavina, mag. ing. biotechn.